Moslimbroederschap royeert lid dat president wil worden

Egyptian presidential candidate Abdel Moneim Abul Futuh, a reformist member of the Muslim Brotherhood, speaks during an interview with AFP at his office at the doctors' syndicate in Cairo on May 25, 2011. The first post-revolt parliamentary poll is expected to be held in September, followed by a new constitution and then a presidential vote. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI Mogelijk presidentskandidaat en vooraanstaand lid van de Egyptische Moslimbroederschap, Abdel Moneim Abul Futuh, werd vandaag geroyeerd door de organisatie. Foto AFP / Khaled Desouki

De Egyptische Moslimbroederschap heeft een vooraanstaand lid dat zich kandidaat wil stellen voor het presidentschap geroyeerd. De moslimfundamentalisten willen namelijk niet dat hun eigen leden meedoen aan de verkiezingen.

De Moslimbroederschap maakte de beslissing om Abdel Moneim Abul Futuh te royeren vanochtend op zijn website bekend. De oppositiebeweging, die onder de heerschappij van oud-president Hosni Mubarak verboden was en dat officieel nog steeds is, maakte in april bekend dat ze de nieuwe Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid ondersteunt.

Abul Futuh liet in een reactie weten dat hij “niet bezorgd” is over de beslissing van de Moslimbroederschap om hem te royeren. “Ik ben de kandidaat van alle Egyptenaren en heb er vertrouwen in dat ik een meerderheid van de stemmen zal krijgen”, aldus Abul Futhu.

Twee politieagenten gedood in Sinaï-woestijn

In de Sinaï werden vanochtend twee politieagenten gedood door schutters. Ze openden het vuur op de agenten toen die met twee auto’s op patrouille waren in het noorden van de woestijn. Wie er achter de aanval zitten is niet duidelijk. De veiligheidssituatie in het gebied is al maanden fragiel omdat mensenhandelaren onder de bedoeïenenbewoners mensen richting Israël proberen te vervoeren.

    • Pim van den Dool