Moet er een verbod komen op onverdoofd religieus slachten?

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over een verbod op onverdoofd religieus slachten. Leden van partijen als de PvdA, D66 en VVD hebben grote bezwaren tegen het voorstel van de Partij voor de Dieren, dat nog niet zo lang geleden op een ruime Kamermeerderheid leek te steunen. Verwacht wordt dat volgende week de wet met enkele wijzigingen toch wordt aangenomen. In Nederland worden jaarlijks zo’n miljoen dieren onverdoofd geslacht. Een barbaars gebruik, volgens voorstanders van het verbod. Maar tegenstanders beroepen zich op hun geloof, dat hen verbiedt dieren bewusteloos te maken voor de slacht. Is onverdoofd slachten inderdaad zo dieronvriendelijk? Weegt het dierenwelzijn in slachthuizen zwaarder dan de vrijheid van godsdienst? En waarom richten we al onze aandacht op het onverdoofd slachten, terwijl het dierenleed in de reguliere slacht gewoon kan blijven voortbestaan? Hieronder de belangrijkste argumenten van voor- en tegenstanders in kaart.

Debatexperts Lars Duursma en John Bijl brengen voor nrc.next maatschappelijke discussies in kaart. Namens Debatrix coachen zij professionals, politici en leidinggevenden bij het overtuigend overbrengen van hun kennis en ideeën..