Minister jaagt jongeren weg

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Op de blog nrc.nl/jong staan meer columns, links en reacties.

De publieke omroep gaat zware jaren tegemoet. Dat is wel duidelijk nadat minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) afgelopen vrijdag haar plannen bekend heeft gemaakt. Die plannen zijn ondoordacht, kortzichtig en funest voor een publieke omroep die ook jongeren wil bedienen. Om maar ’ns wat te noemen: 13 omroepen worden geschrapt, er komt regionaal nieuws op Nederland 3, jongerenomroep BNN moet fuseren en het aantal websites van de omroepen moet drastisch worden ingeperkt.

Natuurlijk. Het was ook absurd: 21 omroepen. Zo bracht de RKK iedere zondag – ongevraagd – een fijne kerkmis in uw huiskamer. Niet zo maar opgenomen ergens in 1993, welnee. Vaak live uit Bladel, Veldhoven of Vaals! Maar Van Bijsterveldt bezuinigt in de verkeerde volgorde. Ze kijkt eerst hoeveel geld ze wil hebben en dan gaat ze ‘doelen stellen’. Terwijl het juist andersom zou moeten: eerst kijken waar wat weg kan en dan dat geld bij elkaar optellen, zodat je kwaliteit behoudt.

Helaas, dat is tegen het zere been van gedoogpartij PVV. Geert en kornuiten vinden publieke tv een linkse hobby. En dat terwijl de TROS de halve dag Jan-met-de-pet-programma’s uit Volendam uitzendt. Maar misschien mogen de ter-land-ter-zee-en-in-de-lucht-vrienden van Geert wel blijven, al dan niet samen met de AVRO. Maar dat is nog niet alles. Door het verdwijnen van BNN en Powned zullen jongeren – bijna – alleen nog naar de commerciële omroepen kijken. Nederland 3 zal niet langer meer een jongerenzender zijn, maar een verzameling nieuws over omgevallen bomen in Purmerend, ontsnapte honden in Biggenkerke en opstappende wethouders in Boxtel. En dat is het einde van een publieke omroep voor iedereen. Rest slechts: het TROS Muziekfeest Op Het Plein!

Funs Elbersen