Met laptop naast de baan gokken

De regels op Wimbledon voor gokken zijn zeer streng.

Binnen de tenniswereld wordt het ‘verkopen’ van wedstrijden als een groot gevaar voor de sport gezien.

French player Nicolas Mahut serves to US player John Isnerduring the men's single at the Wimbledon Tennis Championships at the All England Tennis Club, in southwest London on June 21, 2011. AFP PHOTO / LEON NEAL RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Het is een jaarlijkse traditie voor de Engelse vrienden Chris en Dave. Voordat het tweetal in de bomvolle metro naar Wimbledon stapt, wordt bij het wedkantoortje van Ladbrokes aan de Earl’s Court Road nog even voor twintig pond (22.50 euro) ingezet op verschillende tenniswedstrijden. Chris lacht als hij de quotering van de partij tussen John Isner en Nicolas Mahut ziet. Als de tennissers in minder dan 45 games klaar zijn, levert een inzet van vijf pond zes pond op. „Dit jaar begin ik niet aan deze wedstrijd”, stelt de tennisfan. „Het zal wel een snelle driesetter worden. Maar vorig jaar heb ik wel flink aan die partij verdiend. Dit keer ga ik voor de winst van Daniela Hantuchova.”

Het duel tussen Isner en Mahut ging vorig jaar de geschiedenis in als de langste partij ooit op Wimbledon. De Amerikaan en de Fransman stonden in totaal maar liefst elf uur en vijf minuten op de baan. Niemand kon vooraf voorspellen dat de vijfde set in 70-68 zou eindigden. De tenues van beide tennissers hangen in het Wimbledon museum, waarin de bezoekers terug gaan tot 1868. Ook toen werd er al in Engeland gegokt. Sport en wedden zijn al meer dan een eeuwigheid aan elkaar verbonden.

Mitzi Ingram Evans, woordvoerster van de Internationale Tennis Federatie, beaamt dat. „Gokken op voetbalwedstrijden, paardenraces en tennis behoort tot de Britse cultuur”, zegt ze in het perscentrum van The All England Club. „Maar de regels hier op Wimbledon zijn zeer streng. Iedereen die over een accreditatie beschikt dient zich te onthouden van welke vorm van wedden dan ook. Dan heb ik het over officials, stewards, spelers, trainers en journalisten. Het gevaar van wedden met voorkennis is gewoon te groot.”

Een dagelijks door sponsor Rolex georganiseerde journalistenpool wordt kennelijk niet als wedden gezien. Ook hier is Isner-Mahut the match of the day. Degene die het juiste aantal sets voorspelt, krijgt niet meer dan een aardigheidje. Maar tegen toeschouwers die met laptops de tribunes op willen, wordt wel streng opgetreden. De organisatie wil iedere vorm van vals spel voorkomen. Onlangs werden er op het toernooi van Rosmalen ook mensen verwijderd die live probeerden te gokken.

Binnen de tenniswereld wordt het ‘verkopen’ van wedstrijden als een groot gevaar voor de sport gezien. Zero tolerance is het parool. Een aantal jaar geleden werden de Italiaanse tennissers Federico Luzzi, Alessio di Mauro, Potito Starace, Daniele Braccali en Giorgio Galimberti beboet en geschorst omdat ze enkele euro’s op partijen hadden ingezet. In 2008 werd door de verschillende organisaties in het internationale tennis besloten een onafhankelijke Tennis Integrity Unit (TIU) in het leven te roepen om eventuele misstanden in kaart te brengen.

Twee jaar geleden werd een Wimbledonpartij tussen Jürgen Melzer en Wayne Odesnik door de TIU als verdacht bestempeld. Het online wedbedrijf Betfair meldde dat een ongekend geldbedrag was ingezet op een overwinning van Melzer in drie sets. Een bewijs voor omkoping werd nooit gevonden. De Russische speelster Ekaterina Bitsjkova werd in januari 2010 wel voor een maand geschorst omdat ze verzuimd te melden dat ze was benaderd door iemand die in ruil voor geld een uitslag wilde kopen. De Oostenrijker Daniël Koellerer werd dit jaar zelfs levenslang geschorst nadat hij op verschillende toernooien collega’s had benaderd om wedstrijden te manipuleren.

Jacco Eltingh, de Nederlandse oud-prof die een aantal jaar in het bestuur van de spelervakbond ATP zat, vindt het logisch dat de regels voor wedden streng zijn. „Je moet iedere schijn voorkomen”, stelt hij. „Tennis leent zich makkelijker voor misstanden dan een teamsport als voetbal.”

Eltingh is wel van mening dat het wedden op wedstrijden bij zou kunnen dragen aan de populariteit van de sport. Sterker nog; Eltingh geeft als zogenoemde ‘betweter’ namens het wedkantoor Unibet tips over Wimbledon. Het lijkt op het randje voor de als commentator geaccrediteerde Eltingh. Zo vindt hij het logisch dat Robin Haase met een quotering van 1.14 euro favoriet is tegen Pere Riba. En voorspelt Eltingh een overwinning voor de Chinese Na Li. Aan een tip over Isner en Mahut waagt hij zich niet. Tennisfan Chris heeft het wel goed, maar verzuimt in te zetten. Isner wint in drie sets: 7-6, 6-2 en 7-6.

    • Koen Greven