Menselijke fout oorzaak vliegramp in Rusland

Bij de ramp kwamen 44 mensen om, onder wie een Nederlander. Acht mensen raakten gewond.

Een fout van de piloot is waarschijnlijk de oorzaak geweest van de crash die gisteren aan 44 passagiers, onder wie een Nederlander en bemanningsleden het leven kostte. Dat verklaarde de Russische vicepremier Sergei Ivanov.

Bij de landingspoging van de 31 jaar oude Toepolev-134 van RusAir raakte het vliegtuig een stroomkabel, waardoor kortsluiting ontstond en de verlichting op de landingsbaan uitviel. Het noodaggregaat van het vliegveld kon niet op tijd worden ingeschakeld. „Uit de eerste gegevens blijkt dat een fout van de piloot voorafging aan het ongeluk. In het slechte weer dreef hij te veel af van de rechterkant van de landingsbaan. Hij zocht nog naar de landingsbaan maar die kon hij, door de slechte weersomstandigheden niet vinden.” Onder de slachtoffers zijn vier buitenlanders: Een Nederlander, twee Oekraïners en een Zweed. Acht van de 52 inzittenden van het toestel overleefden de ramp. Zij raakten zwaargewond. (NRC)