Meer geweld bij rellen in Belfast

Voor de tweede achtereenvolgende avond was het onrustig in het oosten van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Ruim vijfhonderd protestantse en katholieke jongeren stonden gisteren tegenover elkaar in een kleine katholieke enclave in een overwegend protestantse wijk.

Volgens de politie begonnen de rellen toen leden van de Ulster Volunteer Force, een protestantse paramilitaire groep die aan invloed verliest, brandbommen en stenen gooiden naar katholieke huizen. De politie spreekt van een zorgvuldig georkestreerde actie. Protestanten zeggen dat ze eerder door katholieken waren geprovoceerd. Er werd door beide groepen geschoten, waarbij een fotojournalist in zijn been werd geraakt. Volgens een politiewoordvoerder hebben leden van de UVF, officieel sinds 2009 ontwapend, ook gericht geschoten op de politie.

Ondanks het vredesakkoord van 1998 is de verdeeldheid in Noord-Ierland tussen katholieken (die aansluiting zoeken bij Ierland) en protestanten (die Brits willen blijven) nog groot. In Belfast worden katholieke en protestantse buurten daarom nog altijd gescheiden door barricades – in de volksmond ‘vredeslinies’. Het aantal en de hoogte van die barricades neemt nog steeds toe.

Binnenkort zijn de oranjemarsen, waarin protestanten de overwinning op de katholieken herdenken. (AP, BBC, Reuters)