Light chips maken juist dikker

Consumptie van voedingsproducten, zoals chips, waarin gewoon vet is vervangen door een laagcalorische vetvervanger kan averechts werken. Tenminste als mensen reageren als ratten.

Amerikaanse onderzoekers maten de gewichtstoename van mannetjesratten die afwisselend vetrijke en vetarme gestampte chips als voedingssupplement kregen. Soms gewone vette Pringles, dan weer laagcalorische Pringles in de ‘light’-variant die de vetvervanger olestra bevatten.

Het bleek dat ratten die zowel hoog- als laagcalorische chips ontvingen zwaarder werden dan ratten die uitsluitend hoogcalorische (echt vette) Pringles te eten kregen, vooropgesteld dat de rest van het menu veel vet en calorieën bevatte. Het kunstvet verstoort kennelijk de natuurlijke regeling van de energiebalans, suggereren Susan E. Swithers en collega's in Behavioral Neuroscience (online). Eerder was een soortgelijk effect aangetoond voor suikervervangers. (NRC)