Laatste prominente lid Rote Armee Fraktion vrij

Birgit Hogefeld, de laatste prominente aanhanger van de Rote Armee Fraktion die nog in de gevangenis zat, is gisteren vrijgelaten. Hogefeld (54) heeft sinds juni 1993 voor moord in de cel gezeten.

De Rote Armee Fraktion (RAF), ook wel naar de oprichters ervan de Baader-Meinhof Gruppe genoemd, was in de jaren zeventig en tachtig een beruchte linkse terreurorganisatie, die in de Bondsrepubliek aanslagen pleegde en mensen ontvoerde. Hogefeld gold als centrale figuur van de ‘derde generatie’ binnen de RAF. Zij en andere leden worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks nooit helemaal opgehelderde bomaanslagen en ontvoeringen in de jaren tachtig.

Hogefeld, afkomstig uit Wiesbaden, werd op 27 juni 1993 samen met de vermeende RAF-terrorist Wolfgang Grams gearresteerd na een geruchtmakende schietpartij in het Oost-Duitse Bad Kleinen. Een politieagent en Grams (zelfmoord) kwamen daarbij om het leven.

Eind 1996 werd Hogefeld tot levenslang veroordeeld, onder andere wegens de moord in 1985 op de Amerikaanse soldaat Edward Pimental, gelegerd op de Rhein-Main Air Base.

Hogefeld zou Pimental naar haar huis hebben meegelokt. Later werd hij vermoord in een bos gevonden.

Met hulp van zijn identiteitskaart kon de RAF daags daarna een bomaanslag plegen op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Frankfurt am Main.

Hogefeld was een van de weinige RAF-gevangenen die later kritisch oordeelden over de terreurorganisatie. „Het was fout de theorieën van de Latijns-Amerikaanse guerrillabeweging op de realiteit hier te projecteren”, schreef ze. Een verzoek om gratie werd in 2007 en 2010 door het toenmalige Duitse staatshoofd, president Horst Köhler, afgewezen.