Kortkolom economie

Vertrouwen consument Nederland daalt verder

Amsterdam. Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in juni gedaald ten opzichte van een maand eerder, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlandse huishoudens blijven somber; de indicator van het consumentenvertrouwen daalde in juni 1 punt tot -11. Consumenten waren veel negatiever over het economisch klimaat, maar toonden een grotere koopbereidheid. De stemming over het economisch klimaat was in juni pessimistischer dan in mei (een daling met 7 punten tot -16). Consumenten waren vooral somberder over de economische situatie in de komende twaalf maanden, deze deelindicator daalde 10 punten, maar ook hun kijk op de afgelopen twaalf maanden verslechterde. (Dow Jones)

‘Vraag naar staal groeit dit jaar met 7 procent’

Londen. De wereldwijde vraag naar staal zal naar verwachting dit jaar met 6,5 tot 7 procent stijgen door een sterke groei in ontwikkelingslanden en een meer gematigde groei in de ontwikkelde landen, aldus bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal van staalgigant ArcelorMittal tijdens een toespraak op een conferentie in New York. Mittal zei dat de vraag naar staal in 2011 zal blijven groeien, na een stijging in 2010 met meer dan 10 procent tot een nieuw record van 1,4 miljard ton. „Deze niveaus van de wereldwijde consumptie van staal zijn zeker een positieve boodschap. Er heeft een definitieve verschuiving in de staalindustrie plaatsgevonden richting China en andere groeimarkten”, aldus Mittal. (Dow Jones)

Aegon gaat sneller in de kosten snijden

Amsterdam. Aegon gaat in Nederland sneller kosten besparen dan gepland, terwijl de kosten in de Verenigde Staten gelijk moeten blijven, bleek dinsdag uit een presentatie van bestuursvoorzitter Wynaendts in Londen. Aegon mag weer overnames doen, maar wil liever autonoom groeien, zei Wynaendts. (Novum)

Rolls schikt met Qantas

Amsterdam. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een schikking met Rolls Royce getroffen van 95 miljoen Australische dollar (70 miljoen euro) over een uiteenvallende Rolls Royce Trent 900-motor. Door het voorval, vorig jaar, was Qantas genoodzaakt de hele vloot van Airbus A380’s aan de grond te houden. Bestuursvoorzitter Alan Joyce van Qantas zei dat met de schikking een einde is gekomen aan de juridische procedures die Qantas tegen Rolls Royce was begonnen. (AP)