Kortkolom buitenland

Berlusconi krijgtsteun in parlement

Rome. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een stemming over een economisch stimuleringsplan in het parlement met gemak gewonnen. De stemming kwam nadat coalitiegenoot Umberto Bossi van de Lega Nord afgelopen weekeinde zware kritiek uitte op de premier. Een opgeluchte Berlusconi verdedigde zijn samenwerking met de Lega Nord als „de enige politieke optie die stabiliteit garandeert”. Hij zei dat hij wel „gek” zou zijn als hij nu zou opstappen. Daarmee zou Italië volgens hem gemakkelijk ten prooi vallen aan financiële speculanten. (AP, AFP)

Pakistan: generaal vast om extremisme

Islamabad. In Pakistan is gisteren een brigadegeneraal gearresteerd omdat hij banden zou hebben met een verboden extremistische groepering. Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat een hoge legerofficier hiervoor opgepakt wordt. De verdenking bestaat al jaren dat er binnen het leger elementen zijn met banden met extremisten, waaronder Al-Qaeda. Na de dood van Osama bin Laden in Pakistan in mei werd wel beweerd dat het leger hem beschermd zou hebben. Vorige week werden vijf Pakistanen gearresteerd die de VS inlichtingen zouden hebben gegeven over Bin Laden’s schuilplaats. (AP, Reuters)

Centrum-rechtse coalitie in Portugal

Madrid. In Portugal is gisteren de nieuwe centrum-rechtse regering beëdigd van premier Pedro Passos Coelho. Zijn conservatieve PSD, die de afgelopen zes jaar in de oppositie zat, won begin deze maand de parlementsverkiezingen van de regerende socialisten zonder een absolute meerderheid te halen. Passos heeft in twee weken een coalitie gevormd met de kleinere rechtse partij CDS. De regering krijgt de taak het akkoord uit te voeren dat Portugal in mei sloot met de Europese Unie en het IMF over noodleningen aan het wankelende euroland. (NRC)

Israël laat in Gaza bouwmateriaal toe

Jeruzalem. Israël heeft de Verenigde Naties gisteren toestemming gegeven om bouwmateriaal in te voeren in de Gazastrook voor de bouw van 1200 woningen en 18 scholen, een van de grootste projecten in jaren. Het besluit komt aan de vooravond van een poging van critici van Israël om met een groep schepen de blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Israël belemmert de invoer van bouwmateriaal in de Gazastrook uit angst dat het voor militaire doelen wordt gebruikt. De woningen komen in het zuiden van de Gazastrook, waar Israëlische bombardementen in 2002 en 2003 de huizen van honderden mensen vernielden. (AFP, AP)

Politie Mexico pakt leider drugsbende

Mexico Stad. De Mexicaanse politie heeft de vermoedelijke leider van de drugsbende La Familia opgepakt. De man, Jose de Jesus Mendez Vargas, zou aan het hoofd van La Familia zijn gekomen nadat de politie de vorige leider in december doodde. Felipe Calderón, de president van Mexico, feliciteerde de politie gisteren met de vangst van Mendez Vargas, bijgenaamd ‘de aap’. (BBC)

President Argentinië wil nieuwe termijn

Buenos Aires. De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner heeft gisteren aangekondigd dat ze meedoet aan de verkiezingen in oktober. Ze volgde in 2007 haar man Nestor Kirchner op als president. Hij overleed in december en had zich anders waarschijnlijk kandidaat gesteld voor de verkiezingen. Cristina Kirchner zal vermoedelijk vasthouden aan haar linkse agenda. (Reuters)