Kort nieuws

Meer besmettingen Maasstad-ziekenhuis

Rotterdam. - Onder de 47 patiënten die op de intensive care van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een multiresistente bacterie hebben opgelopen, zijn 21 doden gevallen. Dat blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis. Volgens de behandelende artsen is het niet aannemelijk dat de patiënten zijn overleden aan de bacterie, maar aan de 'ernstige aandoeningen waarvoor zij destijds op de intensive care werden opgenomen'. Toch onderzoekt een team onder leiding van een onafhankelijke specialist, aangewezen door het RIVM, hun dossiers. Het aantal besmettingen en ook doden kan dus nog oplopen. (Novum)

Obama wil militairen uit Afghanistan

Rotterdam. - Dit jaar halen de VS waarschijnlijk tienduizend militairen terug uit Afghanistan. De helft daarvan keert deze zomer terug, de andere helft in december. Vanavond maakt Obama zijn plannen voor de terugtrekking bekend. De nu genoemde getallen zijn op basis van bronnen bij het Pentagon. Het terughalen van de tienduizend militairen is onderdeel van een plan om alle 30.000 militairen die onder Obama’s bewind in december 2009 naar Afghanistan vertrokken, terug te halen. De troepen die niet dit jaar naar huis gaan – de overgebleven 20.000 – komen terug voor het eind van 2012, meldde CNN gisteren. (NRC)

Ban Ki-moon nog vijf jaar VN-chef

Rotterdam. - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Ban Ki-moon gisteren unaniem herkozen als secretaris-generaal. De Zuid-Koreaan Ban (67) begint op 1 januari 2012 aan zijn tweede termijn van vijf jaar. Hij beloofde de VN in een tijd van wereldwijde uitdagingen als “bruggenbouwer” te blijven leiden. Hij wordt geprezen omdat hij klimaatverandering hoog op de agenda zette en om zijn betrokkenheid bij vrouwenkwesties. (NRC)

‘Strippenkaart toch snel afschaffen’

Rotterdam. - Er wordt hard gewerkt aan de veiligheid van de ov-chipkaart en daarom kan de strippenkaart worden afgeschaft. Dat laat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) weten in een brief die ze gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Veel parlementariërs vinden dat er te veel kinderziektes in de kaart zitten. Vandaag buigt de Tweede Kamer zich over de kwestie. (NRC)