Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kamer steunt verlenging missie Libië

Minister van Defensie Hans Hillen (M) tijdens het debat over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Libië. Foto NOS / screenshot Politiek 24

De Tweede Kamer steunt kabinetsbesluit om zeker tot eind september mee te doen aan de NAVO-missie in Libië. Dat bleek tijdens een overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en van Defensie Hans Hillen.

Twee weken geleden besloot het kabinet om in Libië actief te blijven met zes F-16’s en een mijnenjager. Daarnaast levert Nederland extra stafleden aan de NAVO. De totale inzet bedraagt meer dan tweehonderd militairen; de kosten bedragen vijftien miljoen extra. Regeringspartijen VVD, CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66 en de ChristenUnie steunen dit plan.

Volgens Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad, lijkt ook GroenLinks het kabinetsbesluit te gaan steunen.

“Drie maanden geleden steunde de partij nog niet de deelname aan de NAVO-missie in Libië. Maar nu de bondgenoten meer diplomatieke pogingen wagen om Gaddafi uit het zadel te helpen en duidelijkere plannen hebben over de aanpak van het land na zijn vertrek, lijken ze het kabinetsbesluit te gaan steunen.”

De PVV verzet zich tegen de missie. De partij van Geert Wilders wil dat de Arabische en Afrikaanse landen in de regio eerst meer bijdragen.

D66-leider Alexander Pechtold pleitte ervoor dat Nederland zou moeten bombarderen als de NAVO daar om vraagt. Maar Nederland gaat geen bombardementen uitvoeren, ondanks een oproep daartoe van het militaire bondgenootschap. Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zei dat het kabinet hier geen “principiële bezwaren” tegen heeft, maar dat Nederland al een “sterke”, “evenredige” en “volwaardige” bijdrage levert. Vanwege de opstelling van de PVV is het kabinet afhankelijk van de PvdA voor steun. En die partij verzet zich tegen bombarderen.