Italië wil NAVO-acties tegen Libië opschorten

Italië heeft opgeroepen tot een „onmiddellijke opschorting van de vijandelijkheden” in Libië, om de bevolking in belegerde steden als Misrata beter van hulpgoederen te kunnen voorzien.

Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini had maandag al gezegd dat de geloofwaardigheid van de NAVO op het spel staat doordat bij bombardementen burgers zijn gedood. Tegenover twee Kamercommissies in Rome gebruikte hij vanmorgen als argument dat de Nationale Overgangsraad van de rebellen heeft gewaarschuwd voor een feitelijke tweedeling van het land. Om dat te voorkomen, aldus Frattini, zou snel hulp moeten worden gegeven aan „geïsoleerde steden waar de humanitaire situatie dramatisch is, zoals de omgeving van Misrata en Tripoli zelf”.

Frattini deed zijn oproep tegen de achtergrond van aanhoudende verdeeldheid binnen de al wankele coalitie in Rome. De Lega Nord, regeringspartner van premier Berlusconi, maakte al eerder veel bezwaar tegen de rol van Italië bij de NAVO-acties tegen Libië. Italië stelt veel bases beschikbaar en neemt met enkele vliegtuigen en schepen deel.

In Napels zei een NAVO-woordvoerder dat vooral de geloofwaardigheid van Libië op het spel staat, gezien het gebruik door het regime van Gaddafi van burgers als menselijk schild en het afvuren van raketten vanuit moskeeën. Volgens het Libische persbureau Jana hebben NAVO-vliegtuigen vanmorgen controleposten op wegen ten westen van Tripoli onder vuur genomen. (AFP)

China ontvangt rebellen: pagina 12