Italië wil bombardementen Libië staken om hulp toe te laten

Een Amerikaanse F-16 landt op de luchtbasis Aviano in het noorden van Italië. Foto AFP / Giuseppe Cacace

Italië wil dat de oorlogshandelingen in Libië onmiddellijk worden stopgezet zodat humanitaire hulp verleend kan worden aan de Libische bevolking. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini vanochtend.

Frattini bekritiseerde in het Italiaanse parlement de NAVO-luchtaanval waarbij een paar dagen geleden burgers om het leven kwamen. Hij zei gedetailleerde informatie over de “dramatische fouten” te willen krijgen. “Dit is duidelijk niet de missie van de NAVO”, aldus Frattini. “We kunnen absoluut niet het risico lopen van het doden van burgers.”

De uitspraken van Frattini zijn volgens onze diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel opmerkelijk omdat Italië een belangrijke NAVO-lidstaat is die meedoet aan de bombardementen boven Libië en ook om andere redenen belangrijk is:

“Italië doet mee met de oorlogshandelingen en is heel belangrijk voor luchtbases waarvan de NAVO gebruik maakt. Dit is dus heel vervelend en lastig voor de NAVO, hoewel de oproep geen directe invloed zal hebben op de missie. De NAVO-missie ligt heel gevoelig in Italië omdat de Lega Nord, een coalitiegenoot van Berlusconi, kritisch is op de operatie. Italië stond hier vanaf het begin af aan heel dubbel in. Ze hadden goede relaties met Gaddafi, maar na enig aandringen hebben ze besloten mee te doen. Nu de missie lang duurt neemt de binnenlandse druk op de regering-Berlusconi toe.”

    • Pim van den Dool