Het grote genot van oeverloos geouwehoer

scene uit de film The Trip (2010) FOTO: Wild Bunch Steve Coogan Rob Brydon (l)

The Trip.Regie: Michael Winterbottom. Met: Steve Coogan, Rob Brydon. In: 6 bioscopen. ****

„Ik heb andere mensen gevraagd, maar die konden niet”, zegt Steve Coogan tegen zijn vriend Rob Brydon, als hij hem opbelt met de vraag of Brydon misschien zin heeft mee te gaan op een toer langs restaurants in het noorden van Engeland. Zijn vraag is de eerste van vele speldenprikjes, kleine en grote beledigingen en eindeloos gekibbel tussen de twee. Toch gaat Brydon gewillig mee, zijn vrouw blijft in Londen met hun baby. Coogan is door een krant gevraagd om restaurants te bespreken. Hij wilde eigenlijk zijn vriendin Mischa meenemen, maar die vertrok halsoverkop naar Amerika, Coogan mistroostig achterlatend.

The Trip werd gedestilleerd uit een gelijknamige zesdelige televisieserie van Michael Winterbottom die afgelopen herfst door de BBC is uitgezonden. Voor de film selecteerde Winterbottom de beste stukken en dat is opvallend goed gedaan: voor wie de hele serie zag, voelt het toch alsof er vrijwel niets is weggelaten. Er is slechts één duidelijke omissie: op verzoek van Brydon werd er een scène uitgeknipt waarin hij de persoonlijke assistente van Coogan probeert te verleiden. Maar dat maakt de film beter, want zo komen Coogan en Brydon als personages wat verder van elkaar te staan.

Coogan en Brydon zijn in Engeland zeer succesvolle komieken. De personages die ze spelen zijn uitvergrotingen van henzelf, met Coogan als man in midlifecrisis die het niet kan laten vrouwen te versieren en Brydon als gezellige familieman die graag imitaties ten beste geeft. De twee zijn verwikkeld in een eeuwige competitie, met erg geestige scènes tot gevolg. Wie kan het beste Michael Caine of Sean Connery imiteren? Wie heeft de grootste hotelkamer? Wie weet er het meest van de Noord-Engelse cultuur? Hun oeverloze geouwehoer is een genot om naar te luisteren. En net als de toeschouwer dodelijk vermoeid wordt door hun nimmer aflatende drang tot imitatie worden ze er zelf ook moe van.

Coogan en Brydon kennen elkaar in het echte leven al heel lang en speelden voor het eerst samen in A Cock and Bull Story, Winterbottoms verfilming van Laurence Sternes Tristram Shandy. Ze lijken elkaar niet zo te mogen en zijn buitengewoon afgunstig op elkaars succes als komiek en acteur, maar daaronder bubbelen diepe gevoelens van vriendschap. Alleen vrienden durven elkaar immers zo af te zeiken.

The Trip is niet alleen een komedie over kibbelende vrienden die het een week lang met elkaar moeten zien te rooien, het is ook een ode aan de natuur en cultuur van Noord-Engeland. De twee rijden door het prachtige Lake District en zijn onder meer getuige van een zonsondergang die door Coogan vergeleken wordt met een schilderij van Turner. Ook praten ze over de Romantische dichter Wordsworth, wiens Dove Cottage en museum in Cumbria ze bezoeken. Ze citeren hem even gemakkelijk als The Winner Takes It All van ABBA.

Het knappe van The Trip is dat er langzaam een gevoel van melancholie de film in sluipt. De twee mannen zijn halverwege hun leven en maken de balans op. Vooral Coogan heeft het moeilijk: zijn thuiskomst in een lege flat is intens triest.

    • André Waardenburg