EU breidt sancties tegen Syrië uit

Caption: A Syrian refugee mother feeds her baby as another covers her face, in a makeshift hospital in a newly opened refugee camp in the Turkish town of Yayladagi in Hatay province, Turkey, Wednesday, June 22, 2011. The U.N. refugee agency said that 500 to 1,000 people a day have been crossing from northern Syria into Turkey since June 7, and more than 10,000 were being sheltered by Turkish authorities in four border camps(AP Photo/Burhan Ozbilici) Syrische vluchteling voedt haar baby in het vluchtelingenkamp in de Turkse stad Yayladagi. Foto: AP / Burhan Ozbilici

De Europese Unie breidt per 24 juni de sancties tegen het Syrische regime van president Bashar Al-Assad uit.

Dat maakten Europese diplomaten vanmiddag bekend. In mei legde de EU Assad en een aantal andere regeringsfunctionarissen al een reisverbod op en bevroor het tegoeden in het buitenland. De lijst van sancties wordt nu uitgebreid naar vier militaire organisaties en zeven personen, waaronder drie Iraniërs waarvan gedacht wordt dat zij betrokken zijn bij het onderdrukken van de anti-regeringsdemonstraties. De sancties gaan vrijdag in, meldt persbureau Reuters.

De nieuwe sancties komen uit de koker van Frankrijk en Groot-Brittannië en brengen het aantal personen en organisaties waarvoor sancties gelden op 34. De Iraniërs waartegen de EU nu ook actie onderneemt worden ervan verdacht steun en materieel geleverd te hebben aan het Syrische regime om demonstraties te onderdrukken. Volgens een EU-diplomaat zijn de sancties tegen de Iraniërs “een heldere boodschap aan de Iraanse regering dat het ondersteunen van het Syrische regime onacceptabel is.” Naar schatting zouden al ruim 1.400 mensen de dood hebben gevonden door ingrijpen van veiligheidstroepen.

De beslissing van de EU komt twee dagen nadat president Assad in een televisietoespraak hervormingen aankondigde en amnestie verleende aan politieke gevangenen. De Europese lidstaten noemde de toezeggingen van Assad “teleurstellend” en roept op tot een nationale dialoog. Syrië heeft woedend gereageerd op de afwijzing van de EU. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Walid Al-Moualem zal Syrië voortaan de blik richting het oosten richten en Europa negeren wat betreft handel of steun.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis