Eltingh tipt gokkers over Wimbledonduels

Jacco Eltingh verzorgt tijdens Wimbledon een ‘columnpje’ voor een online gokkantoor. Volgens de voormalige tennistopper draagt gokken bij aan de populariteit van de sport. De tennisautoriteiten denken daar anders over.

De gokliefhebbers die via bookmaker Unibet inzetten op tennispartijen krijgen dit jaar ‘inside information’ van een Wimbledonkampioen. Jacco Eltingh geeft samen met zijn voormalige dubbelpartner Paul Haarhuis als zogenoemde betweter namens het online wedkantoor tips (www.debetweters.nl). „Ik durf wel te wedden dat dit jaar het dak dicht gaat”, laat hij met een kwinkslag weten. De voormalige dubbelspecialist voorspelt zijn lezers een zege voor Robin Haase en moedigt aan in de eerste ronde „altijd geld in te zetten op Na Li”. Het bleek een goede tip. De Chinese kampioene van Roland Garros won gisteren op The All England Club afgetekend in twee sets.

Het lijkt op het eerste gezicht een onschuldige schnabbel voor Eltingh, maar als geaccrediteerd journalist én deelnemer aan het veteranentoernooi valt hij onder strenge regels van de onafhankelijke Tennis Integrity Unit (TIU) omdat hij kan beschikken over voorkennis. Eltingh komt op plekken waar toeschouwers niet kunnen komen en staat in direct contact met spelers en coaches. Haarhuis loopt nog niet rond op Wimbledon.

Eltingh en Haarhuis zijn als tweede geplaatst voor het Gentlemen Invitation Doubles Tournament dat volgende week begint. Mark Harrisson laat namens de TIU weten dat „iedereen die verbonden is aan het internationale proftennis zich afzijdig moet houden van wat voor gokactiviteiten dan ook”. De regels zijn vastgelegd in een disciplinaire code van het Uniform Tennis Anti-Corruption Programme. De TIU wil geen uitspraken doen over individuele gevallen, maar gaat de Eltingh activiteiten onderzoeken.

De Nederlandse oud-prof ziet zelf geen kwaad in zijn werk voor Unibet. Hij noemt zijn tips „een columnpje”. Eltingh is van mening dat gokken kan bijdragen aan de populariteit van het tennis. Maar hij vindt ook dat de regels voor tennissers streng moeten zijn. In 2007 stelde Eltingh zich als bestuurslid van de spelersvakbond ATP een beter imago van de sport ten doel. „We kunnen er niet kort genoeg opzitten”, zei hij toen.

The Association of Tennis Professionals werd in 1972 opgericht om de belangen van de mannelijke tennissers te beschermen. In het verleden werd het proftennis opgeschrikt door een aantal positieve dopinggevallen, maar nu is het gokken op partijen een thema in de kleedkamers van de proftennissers.

De Italiaan Alessio Di Mauro was één van de eerste tennissers die door de ATP werden gestraft voor het gokken op partijen met een boete van 41.000 euro en een schorsing van negen maanden. De Italiaan zou 120 weddenschappen hebben afgesloten bij een internetbookmaker. Maar Di Mauro zette nooit op eigen partijen in en speelde met kleine bedragen. Eltingh vond de straf destijds terecht: „Iedereen weet dat je niet op tenniswedstrijden mag inzetten als prof. Als je dat dan toch doet is dat vooral heel dom. Met zo’n schorsing proberen we ook een signaal af te geven naar de andere tennissers.”

Behalve Di Mauro werden de Italiaanse tennissers Federico Luzzi, Alessio di Mauro, Potito Starace, Daniele Braccali en Giorgio Galimberti beboet en geschorst omdat ze enkele euro’s op partijen hadden ingezet. In 2008 werd door de verschillende organisaties in het internationale tennis besloten om de onafhankelijke Tennis Integrity Unit in het leven te roepen om eventuele misstanden in kaart te brengen.

Twee jaar geleden werd een Wimbledonpartij tussen Jürgen Melzer en Wayne Odesnik door de TIU als verdacht bestempeld. Het online wedbedrijf Betfair meldde dat een ongekend geldbedrag was ingezet op een overwinning van Melzer in drie sets. Een bewijs voor omkoping werd nooit gevonden. De Russische speelster Ekaterina Bitsjkova werd in januari 2010 wel voor een maand geschorst, nadat ze had verzuimd te melden dat ze was benaderd door iemand die in ruil voor geld een uitslag wilde kopen. De Oostenrijker Daniël Koellerer werd dit jaar zelfs levenslang geschorst nadat hij collega’s had benaderd om wedstrijden te manipuleren.

Gokken en tennis zijn in Engeland al een eeuwigheid aan elkaar verbonden. Wedkantoren doen goede zaken. Op Wimbledon is het voor toeschouwers echter verboden met computers op de tribunes partijen te volgen. Maar echte specifieke regels over gambling heeft The All England Club niet op papier vastgelegd. Perswoordvoerder Johnny Perkins vertelt dat „iedereen vooral zijn gezond verstand moet gebruiken”. Mitzi Ingram Evans, woordvoerder van de Internationale Tennis Federatie, legt kort uit hoe de regels zijn. „Iedereen die over een accreditatie beschikt dient zich te onthouden van welke vorm van wedden dan ook. Dan heb ik het over officials, stewards, spelers, trainers én journalisten. Het gevaar van wedden met voorkennis is gewoon te groot.”

    • Koen Greven