Dollemansrit zonder straf?

Op YouTube en andere websites komt Paul Miggiels regelmatig filmpjes tegen van mensen die op de openbare weg de gekste capriolen uithalen met hun auto of motor. Afgelopen weekend van een jongen die met een Nissan GT-R met 308 kilometer per uur over een provinciale weg reed. „Kan de rechter die mensen bestraffen op basis van zo’n filmpje?”

„Wauw, 308 kilometer per uur.” Daar hebben ze zelfs bij het programma Blik op de weg niet zo snel een overtreffend voorbeeld van. Of het moet oud Formule 1-coureur Robert Doornbos zijn, die eens met 326 kilometer per uur over de Afsluitdijk reed. „Maar de dijk was daarvoor speciaal afgezet”, weet een redacteur.

Op het filmpje dat Miggiels noemt rijdt een jongeman eerst 150 km/u binnen de bebouwde kom en daarna rakelings langs andere auto’s met 308 km/u op een provinciale weg nabij Hoofddorp (max. 100 km/u).

Althans, dat is wat we zien als de bijrijder de snelheidsmeter filmt.

„Daar zit het probleem”, zegt Menno Dolman, strafrechtdocent aan de Universiteit van Amsterdam. Om iemand ergens van te beschuldigen moet je eerst vaststellen waar en wanneer een delict heeft plaatsgevonden. „Het verwijt concretiseren”.

Tijd en locatie zijn daarbij van belang. ’s Nachts te hard rijden is minder belastend dan overdag, op de snelweg minder belastend dan in de binnenstad. Maar die beelden kunnen zijn gemanipuleerd. „Bovendien is er het probleem van de snelheidsmeter. Die is niet geijkt en geldt daarom niet als wettig bewijs.”

Dit alles neemt volgens Dolman niet weg dat het filmpje toch „tamelijk bezwarend” is. „Met alleen het filmpje kom je dus voor de rechter al een heel eind, maar aanvullend bewijs, zoals een bekentenis of getuigenverklaring, is wel nodig.” Ook kan het Openbaar Ministerie proberen het voertuig in handen te krijgen om de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter te onderzoeken. „Maar dan gaan we er gemakshalve van uit dat tussen delict en onderzoek niet met de meter is geknoeid.”

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. De 19-jarige verdachte zou zich gisteren op het politiebureau hebben gemeld.

Freek SChravesande