Coach stopt, en dus geen WK voor Schreuder

Coach zegt samenwerking met zwemster op, waarna de bond Schreuder niet selecteert voor WK.

Zwemster Hinkelien Schreuder gaat niet mee naar de wereldkampioenschappen langebaan, volgende maand in Shanghai. De 27-jarige zwemster maakte gisteren op haar website bekend dat haar coach Marcel Wouda „per direct” het vertrouwen in de samenwerking met haar heeft opgezegd.

Volgens Schreuder is de breuk voor de technisch directeur van de zwembond, Jacco Verhaeren, aanleiding geweest te twijfelen aan haar prestatieniveau voor de WK. „Hij heeft mij medegedeeld dat hij mij met zekerheid niet op gaat stellen in de series van de 4x100m vrij estafette”, schrijft Schreuder in een verklaring. „Graag had ik de kans gekregen een topprestatie te leveren in Shanghai. Die wordt mij niet geboden. Het besluit van de technisch directeur houdt in dat ik überhaupt geen kans krijg een prestatie te leveren.”

Volgens Verhaeren boterde het al enige tijd niet tussen Schreuder en Wouda. Zijn beslissing om Schreuder thuis te laten is genomen in het belang van het estafetteteam, zei hij gisteren op de website van NUsport. Verhaeren denkt niet dat de ploeg zich zou plaatsen voor de finale als Schreuder mee zou doen.

Gisteren maakte de technisch directeur bekend dat hij Ilse Kraaijeveld heeft aangewezen als vervanger van Schreuder voor de estafetteploeg op de WK in Shanghai.

Schreuder sloot zich in 2007 aan bij Wouda’s trainingsgroep. Ze wilde geen toelichting geven op de verklaring op haar website. Op de site schrijft ze: „Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn trainer het vertrouwen in de samenwerking op dit moment in de voorbereiding opzegt. De komende weken neem ik de tijd me te beraden op de wijze waarop ik het vervolg van mijn zwemcarrière wil inrichten.”

Wouda was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. (NRC)