Clinton steunt Saoedische vrouwen

Ze heeft er lang over geaarzeld, maar gisteren heeft Hillary Clinton toch haar steun uitgesproken voor de „dappere” vrouwen in Saoedi-Arabië die het verbod op vrouwen achter het stuur trotseren. De acties zijn al enige tijd aan de gang, en vorige maand werd een vrouw gearresteerd omdat zij reed.

Vooral op vrijdagen stappen vrouwen in de auto om te protesteren tegen het officiële rijverbod – afgelopen vrijdag deden ongeveer veertig vrouwen dat. Het Amerikaanse State Department liet maandag nog weten dat deze zaak inzet was van stille diplomatie, niet van publieke uitspraken. De VS willen het bewind in Saoedi-Arabië niet tegen zich in het harnas jagen op een moment dat dit land wordt gezien als een element van stabiliteit en continuïteit in een regio waar vrijwel alles in beweging is. Maar Saoedische activisten verweten Clinton dat zij als vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken de belangrijkste campagne voor vrouwenrechten uit de geschiedenis van Saoedi-Arabië negeerde. Een dag later sprak Clinton zich uit op een persconferentie. „Wat deze vrouwen doen is dapper en wat ze proberen te bereiken is terecht, maar ze doen het helemaal zelf”, zei Clinton. „Ik word erdoor geraakt en ik steun hen, maar ik wil het feit onderstrepen dat dit niet van buiten hun land komt. Dit gebeurt door de vrouwen zelf, die erkenning nastreven.” (AP)