China bezorgd over ‘provocaties’ VS in Zuid-Chinese Zee

Een Chinees surveillanceschip ligt aangemeerd in de haven van Singapore. Foto AFP / Roslan Rahman

China is “zeer bezorgd” over de “veelvuldige provocaties” van andere staten in de Zuid-Chinese Zee. Bemoeienis van de Verenigde Staten maakt de situatie volgens de Chinezen nog gecompliceerder.

De Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken Cui Tiankai zei vanochtend dat zijn land niet de oorzaak is van recente incidenten in de Zuid-Chinese Zee, maar dat juist andere staten zich schuldig hebben gemaakt aan provocaties. De Chinezen doelen op recente incidenten in de zee. Onze Azië-correspondent Elske Schouten beschreef de escalatie van de spanningen vorige week in NRC Handelsblad:

“Chinese schepen zouden van twee Vietnamese olie-exploratieschepen de kabels hebben doorgesneden. De Vietnamese regering reageerde woedend en stond zelfs toe dat Vietnamezen twee zondagen de straat opgingen om tegen de op een na grootste handelspartner te demonstreren. Het land hield maandag negen uur lang militaire oefeningen met echte munitie, voor haar eigen kust. De Filippijnen klaagden twee weken geleden ook over agressie door China. Zij signaleerden dat een Chinees marineschip aan het strand van een van de onbewoonde eilanden binnen de Spratly-archipel palen had gebouwd, en bouwmateriaal had achtergelaten. Dat terwijl het eiland binnen de territoriale wateren (200 nautische mijl uit de kust) van de Filippijnen ligt.”

Vice-minister Tiankai zei vanochtend dat het conflict over de Zuid-Chinese Zee door middel van diplomatie moet worden opgelost. China vindt dat de Verenigde Staten, die binnenkort een maritieme oefening met Vietnam en de Filippijnen houden, zich buiten het conflict moeten houden. Sommige landen “spelen met vuur”, aldus Tiankai.

De Verenigde Staten zeiden onlangs nog dat Washington en Manila strategische bondgenoten zijn en dat de VS “altijd achter de Filippijnen zullen staan”. Volgens een verdrag uit 1951 schieten ze elkaar te hulp als ze worden aangevallen. Ook Vietnam zoekt met succes toenadering tot zijn vroegere vijand, schreef Schouten in NRC:

“Dit tot irritatie van China, dat het conflict rechtstreeks met zijn zwakkere buurlanden wil uitvechten. Vorig jaar reageerde Peking woedend toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aanbood te bemiddelen. Staatskrant China Daily schreef vandaag in een commentaar dat wellicht “externe machten” Vietnam en de Filippijnen ertoe hebben aangezet om moeilijk te gaan doen over de Zuid-Chinese Zee.”