Buma neemt geld Hague Jazz mee

Een deurwaarder van Buma Stemra heeft afgelopen weekeinde op festival The Hague Jazz een deel van de opbrengst van de kaartverkoop ter plekke meegenomen. Over de grootte van het bedrag wil de belangenorganisatie van muziekauteurs niets zeggen. „Er wordt niet over individuele klanten gesproken.”

Volgens Buma Stemra heeft een deurwaarder drie dagen bij de kassa’s van The Hague Jazz gewacht tot er genoeg geld binnen was. Hoewel het gebruikelijk is dat organisatoren van muziekfestivals vooraf een factuur over de af te dragen bedragen voor artiest en muziekrechten krijgen, is het posten naast kassa’s ongebruikelijk, bevestigt Buma Stemra. De organisatie wil verder niets uitleggen over de reden, behalve dat The Hague Jazz had nagelaten een voorschot te betalen.

Afgelopen weekeinde ontstond chaos op het Haagse jazzfestival, toen beveiligers hun geld eisten, bezoekers de zaal niet in mochten en er aanhoudende geluiden over wantbetalingen klonken.

De gemeente Den Haag zegt direct contact te hebben opgenomen met festivaldirecteur Ruud Wijkniet. De financiële afwikkeling van het festival staat onder verscherpt toezicht. „Er worden goede indringende gesprekken gevoerd”, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Het festival dient zich te houden aan gemaakte afspraken. Er moet onder meer worden voldaan aan goed ondernemerschap. Daar valt het betalen van rekeningen zeker onder.”

De gemeente Den Haag heeft het festival een subsidie van 178.247 euro toegekend. Een deel van dat geld kreeg het vooraf, de rest volgt als de jaarrekening is goedgekeurd.

Eind mei sprak de gemeente nog met directeur Wijkniet, die toezegde alles te regelen met schuldeisers. Het gaat onder meer om musici, personeel, catering en security die bij de vorige editie in 2010 hun geld niet kregen. Komt Wijkniet zijn afspraken niet na, dan vordert de stad de subsidie van het festival terug. De festivalorganisatie was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

    • Amanda Kuyper