Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Argentijnse president Kirchner wil tweede termijn

Kirchner gisteren tijdens een ceremonie op het presidentiële paleis in Buenos Aires. Foto Reuters

De Argentijnse president Cristina Kirchner is herkiesbaar tijdens de presidentsverkiezingen in oktober. Dat zei Kirchner gisteravond in een televisietoespraak.

De algemene verwachting was al dat Kirchner zich opnieuw kandidaat zou stellen, maar tot haar toespraak van gisteravond had ze dat zelf nog niet bevestigd. Er gingen geruchten dat haar gezondheidssituatie verslechterd zou zijn door de dood van haar man in oktober vorig jaar. Kirchner zei in haar toespraak echter dat ze altijd heeft geweten wat ze zou moeten doen. “Hoe kan ik opgeven en niet doorgaan?”

Kirchner volgde haar man Nestor in 2007 op als president en is net als hij populair bij de bevolking vanwege de hoge economische groei die Argentinië de afgelopen jaren gekenmerkt heeft. De president staat al jaren voor actieve overheidsbemoeienis met de economie en staat bekend om haar sociale beleid. Boeren en zakenlieden bekritiseren haar beleid omdat investeren in Argentinië er door zou worden ontmoedigd.

De kiezer lijkt over dat laatste voorlopig anders over te denken, want sinds vorig jaar heeft Kirchner de steun van meer dan de helft van de bevolking. De peilingen van nu wijzen uit dat Kirchner zich al in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 23 oktober aanstaande verzekerd zou weten van voldoende steun om een tweede ronde onnodig te maken. Een verklaring daarvoor is dat de oppositie verdeeld is en een echte oppositieleider ontbreekt.