Antropologen doen hardrock

Metal: A Headbanger’s Journey (Sam Dunn en Scott McFaden, 2006)Canvas, 22.15 – 23.50 uur

Zelden wordt hardrock in een gerespecteerd medium besproken, maar twee weken geleden was het zover: deze krant besprak het concert van de Britse band Iron Maiden in het Gelredomestadion in Arnhem. Maiden stond begin jaren 80 aan de wieg van de New Wave of British Heavy Metal, een stroming die volgde op die uit begin jaren zeventig, toen bands als Black Sabbath, Deep Purple en Led Zeppelin furore maakten.

Het waren enerverende jaren: Ozzy Osbourne, de zanger van Black Sabbath, debuteerde in 1981 ijzersterk als soloartiest met The Blizzard of Ozz – onlangs opnieuw uitgebracht in een 30th anniversary edition. En Black Sabbath zelf maakte met de nieuwe zanger Ronnie James Dio de snoeiharde platen Heaven and Hell en Mob Rules. Na de New Wave of British Heavy Metal volgden o.a. Death Metal en Speed Metal.

Al deze varianten komen aan bod in de boeiende documentaire Metal: A Headbanger’s Journey. Niet toevallig gemaakt door twee afgestudeerde antropologen die bedreven zijn in het onderscheiden van culturele fenomenen. Dat ze zelf ook hardrockfan zijn, hielp hun deuren te openen die anders vast gesloten waren gebleven. Ze bezoeken hardrockfestivals, spreken met artiesten en fans en gaan in op wat velen een doorn in het oog is: het geflirt met duivel, hel en verdoemenis. De documentaire maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat dit allemaal spel is.

André Waardenburg

    • André Waardenburg