Zware druk ministerie op hogescholen om te fuseren

Het ministerie van Onderwijs heeft in de jaren tachtig zware druk gezet op hogescholen om te fuseren. Scholen die fusie weigerden, kregen geen financiering voor verbouwingen, terwijl scholen die akkoord gingen met een fusie fraaie nieuwbouw in het vooruitzicht werd gesteld.

Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant over de fusiegolf in het hbo in de jaren tachtig en negentig . De huidige staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra (VVD), zegt dat het „niet altijd verstandig was” dat de overheid scholen heeft „gestimuleerd” te fuseren.

Maar Wim Deetman (CDA), die als minister van Onderwijs verantwoordelijk was voor het in gang zetten van de fusies in het hbo, deed meer dan alleen stimuleren. Volgens Ewout Cassee, medio jaren tachtig voorzitter van het college van bestuur van de Hogere Hotelschool in Den Haag, werd zijn school „gigantisch onder druk gezet” door het ministerie om samen te gaan met andere hogescholen in Den Haag. „Deetman weigerde zijn goedkeuring te geven aan een verbouwing van de school, die hard nodig was.” De Haagse hotelschool bleef uiteindelijk toch onafhankelijk en behoort wereldwijd tot de beste in zijn soort.

Zijlstra is niet van plan de fusies in het hbo terug te draaien. „Dat moeten we niet vanuit Den Haag gaan bepalen.”

En ze bleven maar fuseren, bij dat hbo: pagina 7

    • Bart Funnekotter