Zelfmoordaanslag in provinciestad Irak eist 22 levens

Bij zelfmoordaanslagen op het gebouw van de provinciale gouverneur in de Iraakse stad Diwaniyah zijn vanmorgen zeker 22 mensen gedood.

Rond half acht plaatselijke tijd reed een man met zijn auto vol explosieven op een politieversperring bij het gouverneursgebouw. Een paar minuten later probeerde een man in een andere bomauto de barricade te doorbreken die, zoals op zoveel plaatsen in Irak, was opgericht rondom het gebouw van plaatselijke en regionale bestuurders. Naast de doden vielen er zeker 37 gewonden.

De provincie Diwaniyah, in het midden van het land, ten zuiden van Bagdad, is een relatief arm gebied waar overwegend shi’itische moslims wonen. In dit gebied is het lange tijd relatief rustig gebleven.

Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd vanmorgen een aanslag gepleegd. Een buschauffeur kwam om het leven toen een bom ontplofte onder zijn minibus.

Deze aanslagen komen op een moment dat de Iraakse politieke partijen discussiëren over de vraag of de Iraakse politie en leger wel in staat zijn de veiligheid in het land te garandaren als de 47.000 Amerikaanse troepen zijn vertrokken. Dat zou aanvankelijk het eind van dit jaar zijn gebeurd. Maar president Obama is teruggekomen op die verkiezingsbelofte. Washington heeft gesuggereerd dat zeker een kwart van de Amerikaanse soldaten zou kunnen blijven, maar dan moet daar wel een officieel verzoek toe worden gedaan door Bagdad.

Politieke twisten over de vraag wie welke post krijgt, hebben de benoeming van mensen op topfuncties op de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken vertraagd. Veel van deze functies staan al vijf maanden op. (Reuters, AFP, AP)