Wat zijn de bezwaren?

Het registreren van een extensie is door de hoge kosten die ermee gemoeid zijn niet voor iedereen weggelegd. Kleine, armere bedrijven of kleine (culturele) gemeenschappen zijn daardoor in het nadeel. Daarom is besloten om een subsidiepotje te creëren waaruit bepaalde initiatieven gefinancierd kunnen worden. De extensie ‘swahili’ wordt zo betaalbaar. Ondanks dat is het risico dat rijke bedrijven of landen er met de beste extensies vandoor gaan nog steeds groot. Icann is naar eigen zeggen beducht voor dit soort virtuele ‘kolonisatie’. Ingrijpen kan altijd, want het is mogelijk om tegen iedere aanvraag bezwaar te maken.

Een ander potentieel probleem is schending van het merkrecht. Op internet wordt veel aan defensieve registratie gedaan, registeren om het registreren, om de concurrent in de wielen te rijden. Exploitanten van domeinnamen kunnen op die manier veel geld verdienen zonder dat het waarde aan het systeem toevoegt, dat is in het verleden wel gebeurd.

Ook waren er bezwaren rond de zeden: een extensie porno, mag dat? En drugs? Die worden door sommige landen als bedreigend gezien. Bovendien is het maar de vraag of al die domeinnamen wel duidelijk zijn voor de gebruiker.

Maar er zijn ook voordelen: de nieuwe regels kunnen voor sommige landen goed uitpakken. Ieder land heeft nu zijn eigen domein, beheerd door de lokale overheid. In minder ontwikkelde landen werken die domeinen niet altijd even goed. Je kunt je voorstellen dat een grote gemeenschap één domeinnaam registreert, bijvoorbeeld africa, net zoals dat eerder met eu werd gedaan. Zo’n domeinnaam wordt beheerd door Icann, dat biedt meer zekerheid.