Waarom is het zo duur?

De prijs voor het registreren van een extensie is 130.000 euro, daarbovenop komen maandelijks nog extra kosten. Extensies als love en car zullen worden geveild en kunnen meer opleveren, op extensies als shell of ibm krijgen de gelijknamige bedrijven het eerste recht. Een deel van het bedrag wordt gebruikt om de beoordeling van de aanvraag te bekostigen. Internetbeheerder Icann, een non-profitorganisatie, bekijkt of de aanvrager financieel in staat is de extensie te beheren. Dat moet voorkomen dat duizenden bedrijven een naam registeren, failliet gaan en de naam ongebruikt blijft – een les uit het verleden. Ook voor juridische tegenvallers, zoals een strijd tussen twee gelijknamige steden om een extensie, is een bedrag gereserveerd. Daarnaast gaat er geld naar de infrastructuur om de extensie draaiende te houden.