Vliegramp in Rusland: 44 doden

A view shows the site of a plane crash near the airport outside the northern Russian city of Petrozavodsk June 21, 2011. At least 44 people were killed and eight injured when a passenger plane broke up and caught fire on coming into land in fog in north-western Russia, an Emergency Ministry spokeswoman said Tuesday. REUTERS/Russian Emergencies Ministry Press Service/Handout (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

In de Noord-Russische provincie Karelië zijn gisteravond bij een vliegtuigcrash 44 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn vier buitenlanders: een Nederlander, twee Oekraïners en een Zweed. Acht van de 52 inzittenden van het toestel overleefden de ramp. Zij raakten zwaargewond.

De 31 jaar oude Toepolev-134 van de Russische luchtvaartmaatschappij RusAir, die uit Moskou kwam, stortte neer nabij het vliegveld van de stad Petrozavodsk toen de piloot in dichte mist en regen probeerde te landen. Het ongeluk zou het gevolg zijn van een menselijke fout.

Bij de landingspoging raakte het vliegtuig een stroomkabel, waardoor kortsluiting ontstond en de verlichting op de landingsbaan uitviel. Het noodaggregaat van het vliegveld kon niet meer op tijd worden ingeschakeld om de piloot alsnog in staat te stellen de landingsbaan te vinden.

Toen het toestel was neergestort, brak er aan boord brand uit, die gevolgd werd door een explosie. De brand kon pas na een uur worden geblust.

De overlevenden, onder wie een jongetje van tien en zijn veertienjarige zusje, hebben ernstige brandwonden. Van vier van hen is de toestand kritiek. De overlevenden zijn naar Moskou overgebracht om in een brandwondenziekenhuis te worden geholpen, aangezien in Petrozavodsk geen adequate hulp aanwezig was.

Aanvankelijk zou de vlucht van Moskou naar Petrozavodsk met een Bombardier CRG 200 plaatsvinden. Maar dat toestel werd op het laatste moment vervangen door de Toepolev, toen meer passagiers voor de vlucht hadden geboekt dan er plaats was in de Bombardier.

Sinds de Toepolev-134 in gebruik werd genomen, in 1963, zijn er 58 van verongelukt. Daarbij kwamen in totaal 1.376 mensen om het leven. De meeste van die ongelukken waren het gevolg van menselijk falen en niet van technische mankementen.

Onlangs heeft de Russische president Dmitri Medvedev nog de onveiligheid van in Rusland gemaakte vliegtuigen aan de kaak gesteld, toen zelfs zijn eigen presidentiële toestel ernstige mankementen vertoonde. Zijn waarschuwingen hebben echter niet tot nieuwe maatregelen geleid.