Vice-premier Rusland: vliegtuigcrash door fout piloot

Emergency Ministry cars seen near a wreckage of Tu-134 plane, belonging to the RusAir airline, near the city of Petrozavodsk Tuesday, June 21, 2011.The passenger jet crashed in heavy fog and burst into flames late Monday on a highway in northwestern Russia, just short of a runway whose fog lights had failed, killing 44 people, officials said. Eight people survived the crash.(AP Photo/Timur Khanov, Komsomolskaya Pravda) RUSSIA OUT
Emergency Ministry cars seen near a wreckage of Tu-134 plane, belonging to the RusAir airline, near the city of Petrozavodsk Tuesday, June 21, 2011.The passenger jet crashed in heavy fog and burst into flames late Monday on a highway in northwestern Russia, just short of a runway whose fog lights had failed, killing 44 people, officials said. Eight people survived the crash.(AP Photo/Timur Khanov, Komsomolskaya Pravda) RUSSIA OUT Wrakstukken van de vanochtend verongelukte Toepolev Tu-134. Foto AP/Timur Khanov

Een fout van de piloot is waarschijnlijk de oorzaak geweest van de crash die vanochtend aan 44 passagiers, onder wie een Nederlander, en bemanningsleden het leven kostte. Dat verklaart de Russische vice-premier Sergei Ivanov.

Bij de landingspoging raakte het vliegtuig een stroomkabel, waardoor kortsluiting ontstond en de verlichting op de landingsbaan uitviel. Het noodaggregaat van het vliegveld kon niet meer op tijd worden ingeschakeld om de piloot alsnog in staat te stellen de landingsbaan te vinden.

“Uit de eerste gegevens blijkt dat een fout van de piloot voorafging aan het ongeluk. In het slechte weer dreef hij te veel af ter rechterzijde van de landingsbaan. Tot op het laatste moment heeft hij in mistige omstandigheden naar de landingsbaan gezocht, die hij niet kon vinden.”

Onder de slachtoffers zijn vier buitenlanders: een Nederlander, twee Oekraïners en een Zweed. Acht van de 52 inzittenden van het toestel overleefden de ramp. Zij raakten zwaargewond.

De 31 jaar oude Toepolev-134 van de Russische luchtvaartmaatschappij RusAir, die uit Moskou kwam, stortte neer nabij het vliegveld van de stad Petrozavodsk toen de piloot in dichte mist en regen probeerde te landen.