Vergeet Pippa. Verheffing van het volk gaat niet met corrigerend ondergoed

Bart de Wever, leider van de grootste Belgische partij, heeft heimwee naar de tijd dat prinselijke huwelijken de mensheid nog tot nobelere gedachten inspireerden. “Geen sprookje sleurt ons nog uit onze kille ratio.”

In De Standaard doet hij vandaag zijn beklag over de miljoenen mensen die verslingerd zijn geraakt aan de billen van Pippa: de grootste afleiding op het huwelijk tussen Kate Middleton en de Britse prins William, inmiddels al 51 dagen geleden. Om de gemoederen te temperen, verklapt De Wever dat de zus van Kate “de natuur een handje had toegestoken door figuurcorrigerend ondergoed te dragen”.

Ook is het De Wever ter ore gekomen dat Pippa de rear of the year-verkiezing heeft verloren van de 50-jarige presentatrice Carol Vorderman. “Zo verliezen mag niet onderschat worden”, beslist hij. Bovendien stookt Pippa met haar “opvallende verschijning” in de relatie tussen prins Harry en zijn vriendin Chelsy. De Vlaming brengt ons op de hoogte van een contactverbod tussen Harry en Pippa en zou willen dat de burgerij zich daarom ook afkeert van het modepopje.

Alles is materie geworden, filosofeert De Wever. “Alleen materiële vooruitgang kan ons nog heel even boeien.” Het doet hem pijn dat jonge meisjes niet meer dromen van een “onbereikbaar bestaan als prinses”, maar van “menselijke Barbies” in de gedaante van “een voetbalvrouw”.

Zoals het een waar staatsman betaamt, besluit de politicus zijn rede met een citaat van Cicero: “O tempora, o mores! - Ach, wat een tijden, ach, wat een zeden!”

Eerder in deze serie:
Democratieën hebben baat bij een Koninklijk Huis

    • Steven de Jong