Vandaag 'Wimbledon War II': Isner vs. Mahut

Mahut in de recordpartij van 2010. France's Nicolas Mahut lays on the ground during the fifth set of his match against John Isner of the U.S. at the 2010 Wimbledon tennis championships in London, June 23, 2010. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: SPORT SPORT TENNIS) REUTERS

De tennissers speelden vorig jaar de langste wedstrijd ooit: ruim elf uur. Nu staan ze weer tegenover elkaar.

Het is de meest bizarre tenniswedstrijd ooit. De marathonpartij tussen John Isner en Nicolas Mahut, vorig jaar op Wimbledon. Met de statistieken is alles gezegd: het langste duel ooit (11 uur en 5 minuten), de langste set (8 uur en 11 minuten), de meeste games (183) en de meeste aces (112 voor Isner, 103 voor Mahut).

Isner won in vijf sets (6–4, 3–6, 6–7, 7–6 en 70–68). ‘The never-ending match’ werd wereldnieuws. En het verhaal krijgt een vervolg, want een jaar na hun absurde duel staan ze vandaag weer tegenover elkaar, zo bepaalde de loting vorige week. De wedstrijd wordt al ‘Wimbledon War II’ genoemd.

In de loop van de slopende wedstrijd, die over drie dagen werd uitgesmeerd, groeiden Mahut en Isner uit tot tennishelden. Iedereen wilde met hen op de foto, ze werden constant door beveiligingsbeambten begeleid. Alle details over de wedstrijd zijn terug te vinden op internet. Bijvoorbeeld over het scorebord dat uitviel, omdat de telling van het aantal games maar tot 47-47 ging.

Ook is te lezen dat de Amerikaanse topspeler Andy Roddick zijn landgenoot Isner kilo’s fastfood bracht, aan het einde van dag twee van het duel, nadat de partij was stilgelegd vanwege invallende duisternis. Isner had veel honger: „Er waren drie dozen met pizza’s, allerlei soorten kip en aardappelpuree. Ik had twaalf Big Macs kunnen eten”, zei Isner, die na het laatste punt op het gras ging liggen alsof hij de Wimbledontitel had gewonnen.

Na de legendarische wedstrijd stagneerde de loopbaan van Isner een beetje, mede doordat er veel op het servicekanon afkwam. Hij stond vorig jaar na Wimbledon nog achttiende op de wereldranglijst, nu 47ste. Ook de Fransman Mahut kende een moeilijke tijd. Na de verloren wedstrijd kwam hij in een depressie, die drie maanden zou duren. (NRC)