Tata Steel gaat 1000 banen schrappen in fabriek IJmuiden

Een ingrijpende reorganisatie bij het staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden gaat mogelijk 1.000 banen kosten. Tata Steel, voorheen Corus, wil efficiënter werken om de concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren.

Volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten wijzen eerste onderzoeken van adviesbureau Mckinsey uit dat er in het totaal 1.000 banen geschrapt worden. Er werken 9000 mensen bij Tata in IJmuiden. Een woordvoerder van de directie spreekt over „een aanzienlijk banenverlies”. Maar volgens een woordvoerder is er een groter belang. „Wij willen de continuïteit van de vestiging in IJmuiden veiligstellen”.

Corus, voorheen Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV, maakt sinds 2007 deel uit van Tata Steel Europe, een van de grootste staalconcerns ter wereld. Corus werd vlak voor het uitbreken van de financiële crisis overgenomen. Vlak daarna zakte de vraag naar metaal in Europa in. Maar volgens voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad boekte Tata Steel IJmuiden vorig jaar 200 miljoen euro winst.

„Wij zijn niet tegen efficiëntieverhoging of plannen om de concurrentiepositie te verbeteren”, aldus Van Wieringen. „Maar volgens ons is dat niet de insteek van deze reorganisatie. Die is er meer op gericht om het overnamebedrag, waarvan de helft door banken is gefinancierd, terug te verdienen.” De directie van Tata Steel bevestigt dat de financiële resultaten van het bedrijf in Nederland en Europa het afgelopen jaar zijn verbeterd. „Maar sneller, slimmer en winstgevender werken is nodig voor de continuïteit van het bedrijf en voor de toekomstige werkgelegenheid.” De directie verwacht dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Ondernemingsraad en FNV Bondgenoten hebben overleg met de directie over de reorganisatie opgeschort totdat duidelijk is wat precies het doel is. „Tot nu toe geeft de directie daar richting de bonden geen duidelijkheid over”, aldus Aad in ‘t Veld van FNV Bondgenoten. „Deze reorganisatie komt bovenop de sanering van vorig jaar die 800 banen heeft gekost en diepe sporen heeft achtergelaten bij het personeel.”