Stradivarius geveild voor 11 miljoen euro

A 1721 violin by Antonio Stradivari is shown in this undated photo released to the press on June 20, 2011. Known as the "Lady Blunt" Stradivarius, after the grand-daughter of Lord Byron who once owned the instrument, it is being sold on June 20 on behalf of the Nippon Foundation by the specialist auction house Tarision. Source: Tarision via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY. Via Bloomberg

‘De Lady Blunt’ Stradivarius, die de Italiaanse meesterbouwer in 1721 maakte, is gisteren geveild voor 9,8 miljoen pond (11 miljoen euro). Het is één van de beste violen van Antonio Stradivarius (1644-1737) die nog in gebruik zijn. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de aardbevingsramp op 11 maart in Japan.

Niet eerder werd op een veiling zoveel betaald voor een instrument van Stradivarius. Er waren twee bieders; de winnaar wil anoniem blijven.

De Lady Blunt is genoemd naar Anne Isabella Noel Blunt (1837-1917), de kleindochter van de Britse dichter Lord Byron die de viool dertig jaar bezat. Ze is de oudst bekende eigenaar. De viool was tot de veiling van de Japanse Nippon Music Foundation, die met 18 Stradivariussen – er zijn er ongeveer 600 – nog steeds de grootse collectie heeft: veertien violen, drie cello’s en één viola.

De stichting, die ook nog drie violen van Guarneri bezit, is actief op het gebied van muziekpromotie.

„Hoewel deze viool heel belangrijk was in onze collectie, toont de nood van onze landgenoten na de tragedie van 11 maart aan dat we allemaal moeten helpen, op elke mogelijke manier”, zei stichtingsdirecteur Kazuko Shiomi.

De Lady Blunt werd in 1971 al een keer publiekelijk geveld. Toen kocht scheepsmagnaat Robin Loh uit Singapore hem bij Sotheby’s voor 84.000 pond. Het is niet bekend of en hoe vaak de Stradivarius daarna voor hogere bedragen is verkocht. De veiling was gisteren bij de Brits-Amerikaanse online-muziekveiler Tarisio.

Omdat verkopen op de particuliere markt niet worden bekendgemaakt is ook niet zeker of 11 miljoen euro een record is. Het is in elk geval meer dan de 3,6 miljoen dollar die de Amerikaanse violiste Anne Akiko Meyers vorig jaar bij Tarisio voor de ‘Molitor’ Stradivarius betaalde.