Smokkel Afrika verfijnder

De drugssmokkel in West-Afrika wordt steeds verfijnder en vertoont gelijkenissen met de smokkel in Mexico. Dat zegt Alexandre Schmidt van de Drugsbestrijdingsorganisatie van de Verenigde Naties. Hoewel de hoeveelheid tegengehouden cocaïne de afgelopen jaren is gedaald, vermoedt Schmidt dat cocaïnehandel in werkelijkheid opbloeit en nu jaarlijks zo’n 562 miljoen euro bedraagt.

„De smokkelaars hebben hun technieken verfijnd”, zei Schmidt tijdens een bijeenkomst in Senegal. Cocaïne zou in West-Afrika soms met onderzeeërs gesmokkeld worden. Verder veranderen smokkelaars veelvuldig van route.

De handel in West-Afrika wordt nog steeds door Latijns-Amerikanen gedomineerd, maar Afrikanen hebben een steeds belangrijkere rol.

Westerse landen zijn bevreesd dat aan Al-Qaeda gelieerde groepen betrokken zijn bij de drugshandel in West-Afrika. Schmidt bevestigde dat terroristische groepen de doorvoer van drugs „faciliteren”, maar zei geen aanwijzingen te hebben dat zij zelf de drugs verhandelen.

West-Afrika is een knooppunt voor drugshandel. Cocaïne komt vanuit Latijns-Amerika per boot of vliegtuig naar relatief zwak bestuurde West-Afrikaanse staten als Guinee-Bissau, vanwaar het in kleinere hoeveelheden naar de rijke afzetmarkt in het noorden wordt gesmokkeld. (Reuters)