Senaat VS bevestigt: Leon Panetta wordt nieuwe minister van Defensie

Leon Panetta, tweede van links, twee weken geleden.
Leon Panetta, tweede van links, twee weken geleden. Foto AP / Manuel Balce Ceneta

De Amerikaanse senaat heeft vanavond Leon Panetta gekozen als nieuwe minister van Defensie. Hij vervangt per 1 juli Robert Gates, die met pensioen gaat.

Dat Panetta (72) de nieuwe defensieminister zou worden was al enige tijd bekend, maar nu heeft ook de Senaat dus het officiële akkoord gegeven. President Obama schoof hem eind april al naar voren als opvolger van de 67-jarige Gates, die de post 4,5 jaar vervulde. Panetta is momenteel directeur van de CIA en vertegenwoordigde in het verleden Californië in het Huis van Afgevaardigden. Ook was hij stafchef van oud-president Bill Clinton.

Begin deze maand sprak Panetta zich al uit over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. De Senaat ondervroeg hem toen over zijn visie op de toekomst van het Amerikaanse leger en de militaire operaties in onder meer Afghanistan en Irak. Hij zei een “significant” aantal troepen naar huis te willen halen.

David Petraeus zal de functie die Panetta achterlaat bij de CIA opvullen.