Schreuder: geen coach, geen WK

Zwemster Hinkelien Schreuder gaat niet mee naar de wereldkampioenschappen langebaan, volgende maand in Shanghai. De 27-jarige zwemster maakte vanochtend op haar website bekend dat haar coach Marcel Wouda „per direct” het vertrouwen in de samenwerking met haar heeft opgezegd.

Volgens Schreuder is de breuk voor de technisch directeur van de zwembond, Jacco Verhaeren, aanleiding geweest te twijfelen aan haar prestatieniveau voor de WK. „Hij heeft mij medegedeeld dat hij mij met zekerheid niet op gaat stellen in de series van de 4x100m vrij estafette”, schrijft Schreuder in een verklaring. „Graag had ik de kans gekregen een topprestatie te leveren in Shanghai. Die wordt mij niet geboden. Het besluit van de technisch directeur houdt in dat ik überhaupt geen kans krijg een prestatie te leveren.”

Volgens Verhaeren boterde het al enige tijd niet tussen Schreuder en Wouda. Zijn beslissing om Schreuder thuis te laten is genomen in het belang van het estafetteteam. „Hinkelien haar taak in Shanghai was om de estafette door de series naar een finaleplaats te loodsen. Maar het vertrouwen in een goede afloop hiervan is er niet, daarom heb ik dit besluit moeten nemen”, zei Verhaeren tegenover het persbureau ANP.

Schreuder sloot zich in 2007 aan bij Wouda’s trainingsgroep. Vanochtend wilde ze desgevraagd geen toelichting geven op de verklaring op haar site. Daarop schrijft ze: „Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn trainer het vertrouwen in de samenwerking op dit moment in de voorbereiding opzegt. De komende weken neem ik de tijd me te beraden op de wijze waarop ik het vervolg van mijn zwemcarrière wil inrichten.”

Wouda was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Schreuder zwom de afgelopen jaren op de langebaan (50 meter) vooral in de series op de 4x100 vrij, waarop de Nederlandse vrouwen sinds de Spelen van Peking (2008) heersen. In Peking en op de WK in Rome (2009) behaalde Nederland goud. Op beide toernooien zwom Scheuder wel in de series, maar moest zij genoegen nemen met een rol als reserve in de finale, achter het ‘vaste’ kwartet Marleen Veldhuis, Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Femke Heemskerk. In Peking zwom Schreuder wel de individuele finale van de 50 vrij.