Ruzie van meisjes op Franse school leidt tot moord

Frankrijk is geschokt over de dood van een 13-jarig meisje, dood geschopt door de broer van haar rivale. De minister van Onderwijs wil extra maatregelen tegen geweld.

Een ruzie tussen meisjes om een jongen is gisteren uitgelopen op een sla- en schoppartij waarbij een van de meisjes van 13 is vermoord door de 14-jarige broer van de ander. Florensac, een dorp van 4.700 inwoners ten zuiden van Montpellier, is in shock.

Minister van Onderwijs Luc Chatel signaleert een escalatie van geweld op school, zeker bij jonge adolescenten. Hij wil extra maatregelen om de veiligheid op Franse middelbare scholen te verbeteren.

Het slachtoffer werd tijdens de middagpauze opgewacht door de 14-jarige broer van haar rivale, die haar onmiddellijk begon te slaan en te schoppen. Nog voor andere leerlingen of leraren van de school tussenbeiden konden komen, lag het meisje bewusteloos in een grote plas bloed voor de schoolpoort. Ze werd per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Montpellier, waar ze overleed aan haar verwondingen.

Leraren van het Voltaire-college wisten dat er een probleem was tussen de meisjes. Eén van hen was een paar weken afwezig wegens de ruzie en er was ook al een bemiddeling geweest tussen de beide rivalen. Voor de leraren en het schoolhoofd blijft het voorlopig een raadsel waarom de 14-jarige jongen, die sinds twee jaar boksles volgt, zo gewelddadig op het meisje insloeg. Hij is gearresteerd en zit in de cel.

Statistieken zijn er nauwelijks. Volgens de meest recente studie zou 1 procent van alle scholieren wel eens het slachtoffer worden van zwaar fysiek geweld op school. Volgens het ministerie van Onderwijs wordt het geweld op school wel steeds ernstiger, en slachtoffers en daders steeds jonger. ‘Net zoals elders in de maatschappij is het geweld op school toegenomen, en het geweld is zwaarder dan enkele jaren geleden’, zei Chatel vanochtend op de Franse radio. Afgelopen mei werd in het departement Val d’Oise een 14-jarige jongen tijdens een ruzie door een klasgenoot neergestoken met een mes. Het slachtoffer ligt nog steeds in coma in een ziekenhuis.

In april hield het ministerie een tweedaags colloquium over pesten en geweld op school. Op grotere scholen bestaan er sinds 2009 zogenaamde ‘mobiele veiligheidsteams’ die geweld proberen te voorkomen en zonodig tussenbeide komen bij vechtpartijen op scholen.

Sinds 2009 zijn alle teams samen al goed voor 10.000 interventies, aldus het ministerie. In het kleine college van Florensac is geen veiligheidsteam. Vanaf komend schooljaar wil het ministerie extra aandacht besteden aan preventie van geweld op scholen. Grote schietpartijen, zoals in de Verenigde Staten, Scandinavië of Duitsland, zijn er op Franse scholen nog niet geweest.