Republikeinse oud-ambassadeur China presidentskandidaat VS

Huntsman kondigde vandaag in New Jersey zijn kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap aan.

De Republikein Jon Huntsman heeft zich vanmiddag officieel kandidaat gesteld voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij is voormalig gouverneur van Utah en was tot een paar maanden geleden Amerikaans ambassadeur in China.

Huntsman, die vanochtend begon met twitteren, wordt gezien als iemand die het de huidige favoriet voor het Republikeinse ticket, oud-gouverneur van Massachussets Mitt Romney, moeilijk zou kunnen maken. Hij heeft dankzij zijn ambassadeurschap in China veel ervaring met de buitenlandse politiek en geldt als een gematigd Republikein op het gebied van ethische kwesties als abortus. Dat laatste zou hem wel kwetsbaar kunnen maken voor de Republikeinse voorverkiezingen, waar de conservatieve Tea Party een grote invloed zal hebben.

Onze buitenlandredacteur Ykje Vriesinga schreef vorige week in NRC Handelsblad al over de verwachte kandidatuur van Huntsman. “Het is niet gezegd dat de gematigde Jon Huntsman de voorverkiezingen van de Republikeinen wint. Maar hij zou het met succes kunnen opnemen tegen Obama”, aldus Vriesinga:

” Huntsman, een gematigde Republikein, kan kiezers wijzen op zijn ruime ervaring met de thema’s die de Amerikaanse verkiezingen van 2012 zullen domineren: buitenlandbeleid, overheidsfinanciën, het belangrijkste, de economie. [...] Toch is het niet gezegd Huntsman straks tegenover Obama zal staan. Tijdens de voorverkiezingen moet Huntsman het opnemen tegen Mitt Romney, op veel vlakken zijn gelijke. Ze hebben dezelfde kracht: succesvolle gouverneurschappen, ervaring in het bedrijfsleven en een liberale economische agenda. En dezelfde zwakte: hun mormoons geloof en hun profiel als gematigde Republikeinen op een moment dat de partij naar rechts beweegt.”

De voormalig gouverneur maakte zijn kandidatuur bekend in het Liberty State Park in New Jersey met het Vrijheidsbeeld op de achtergrond. Huntsman noemde de situatie waarin Amerika verkeert “totaal onacceptabel” en beloofde als president te zullen werken aan het creëren van nieuwe banen, het vereenvoudigen van het belastingstelsel en het energieonafhankelijk maken van de VS van het buitenland. “Voor de eerste keer in onze geschiedenis dragen we aan de volgende generatie een land over met minder macht, compassie, concurrentiekracht en zelfvertrouwen dan het nu heeft.”

Pikant is dat Huntsman net als Romney een mormoon is. Het hebben van deze religieuze achtergrond wordt in de Amerikaanse politiek als handicap gezien omdat veel christenen de mormonen beschouwen als een sekte. Een peiling van Gallup die maandag verscheen liet zien dat één op de vijf Amerikanen nooit op een mormoon zouden willen stemmen.

    • Pim van den Dool