Rechter tegen bouw van stuwdam in Chili

De ontwikkeling van een waterkrachtproject in het zuiden van Chili is stilgelegd op last van de rechter. Milieuorganisaties hadden bezwaar gemaakt tegen de aanleg van vijf stuwdammen in twee snelstromende rivieren in dunbevolkt gebied in het zuiden van Chili. De rivieren stromen door Patagonië, een bergachtige regio in Argentinië en Chili met meerdere natuurparken.

Het dammenproject werd in mei goedgekeurd, met steun van de Chileense president Sebastián Piñera. De rechter bepaalde gisteren dat de aanvraag opnieuw moet worden gedaan. De overheid zou de technische details van het project onvoldoende hebben bestudeerd.

De Chileense overheid zegt dat de dammen nodig zijn om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit. Milieubeschermers werpen tegen dat het project de fragiele ecologie van het gebied zal schaden en dat het toeristen zal afschrikken.

De afgelopen maanden waren er in Chili herhaaldelijk protesten tegen de stuwdammen, waarbij er in een paar gevallen gevechten uitbraken tussen demonstranten en politie.

Het damproject, dat wordt uitgevoerd door een Chileens en een Spaans bedrijf, zal ongeveer 3 miljard dollar (2 miljard euro) kosten. Ongeveer 60 vierkante kilometer natuur komt onder water te staan. Volgens milieubeschermers komt onder meer de habitat in gevaar van het met uitsterven bedreigde andeshert, een nationaal symbool. Het andeshert staat op het wapen van Chili.

Mocht het waterkrachtproject in Patagonië uiteindelijk wel worden goedgekeurd, dan wacht de overheid een volgende horde. Milieuorganisaties zullen waarschijnlijk ook in verweer komen tegen de tweede fase van het project: de aanleg van elektriciteitsmasten om de opgewekte stroom van de stuwdammen te vervoeren naar de hoofdstad Santiago, meer dan tweeduizend kilometer verderop. (BBC, AP)