PvdA blijft bij slachtverbod, maar wil religieuze groepen tegemoetkomen

Afgelopen donderdag vond in de Tweede Kamer een hoorzitting over ritueel slachten plaats. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

De PvdA blijft voorstander van een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat heeft Kamerlid Martijn van Dam vanmiddag in de Tweede Kamer gezegd.

De fractie staat op het standpunt dat de vrijheid van godsdienst niet mag betekenen dat dieren extra moeten lijden bij de slacht. Binnen de PvdA is een hevige discussie over het onderwerp ontstaan, omdat er veel Joden en moslims zitten onder de achterban van de sociaal-democraten. Afgelopen zondag nog steunde een meerderheid van de ledenraad van de PvdA een motie die oproept het wetsvoorstel dat ritueel slachten te verwerpen.

Hoewel de PvdA zegt het voorstel van de Partij voor de Dieren te blijven steunen, lijkt de partij samen met andere partijen als PVV en VVD te werken aan aanpassingen aan het voorstel die de bezwaren van de eigen achterban moeten wegnemen door de scherpste kantjes er af te halen. Zo wordt onder meer onderzocht of rituele slachtmethoden die geen extra dierenleed veroorzaken toegestaan kunnen blijven.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Alleen het CDA, de ChristenUnie en de SGP hebben aangegeven zeker tegen het verbod te stemmen. Alle andere partijen hebben eerder hun steun toegezegd.

    • Pim van den Dool