Proces oppositieleider Rwanda is uitgesteld

Advocaten van Ingabire krijgen tot 5 september de tijd om het vuistdikke dossier door te nemen.

Het proces tegen de Rwandese oppositieleider Victoire Ingabire Umuhoza wordt met bijna drie maanden uitgesteld. Dat hebben drie rechters van het Hoge Gerechtshof in Kigali gisteren bepaald. Ingabire wordt beschuldigd van het ondersteunen van een terroristische organisatie in het oosten van buurland Congo, de FDLR. De groep, die vooral bestaat uit voormalige militieleden, wordt verantwoordelijk gehouden voor de genocide in 1994, die als doel had het regime in Kigali omver te werpen. Ingabire, zelf Hutu, zou ook verdeeldheid hebben gezaaid door te spreken over etniciteit – een misdaad in het door spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s verdeelde land. En ze zou de genocide hebben ontkend. Ingabire vindt dat het proces tegen haar politiek is. Maar ze wil ook dat het proces in september wordt gevoerd. (NRC)