Palestijnse premier Fayyad bereid terug te treden om eenheid

Fayyad op een archieffoto uit september 2007. Foto AP / Seth Wenig

De Palestijnse premier Salam Fayyad is bereid af te treden als zo de eenheid tussen de Palestijnse partijen Fatah en Hamas bewaard kan blijven. Dat zei hij vanmiddag op een persbijeenkomst in Ramallah.

Fatah en Hamas praten al weken over het samenstellen van een Palestijnse regering van nationale eenheid, maar steggelen over de vraag wie daarvan de premier moet worden. Fatah droeg eerder deze maand Fayyad voor deze functie voor, maar Hamas weigerde daarmee akkoord te gaan. Precies een week geleden werden daardoor de gesprekken over de nieuwe premier uitgesteld. Het plan van beide partijen is de gesprekken volgende week in Kairo te hervatten.

De partijloze Fayyad zei vanmiddag dat hij op geen enkele manier een ‘obstakel voor verzoening’ wil zijn en zei elke overeenkomst tussen Fatah en Hamas te zullen steunen. Fayyad wordt gesteund door het Westen en is vaak geprezen voor de economische groei die e Westelijke Jordaanoever de laatste jaren doormaakte. Uit een opiniepeilingen van gisteren blijkt dat de meerderheid van de Palestijnen Fayyad het liefst als premier van de regering van nationale eenheid zou zien.

Eind april bereikten Fatah in Kairo een akkoord over verzoening tussen beide partijen. Fatah en Hamas leefden sinds 2007 in onmin met elkaar en besturen sindsdien allebei een deel van de Palestijnse gebieden: de door de Palestijnse Autoriteit gedomineerde Fatah is de baas op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait op de Gazastrook.

    • Pim van den Dool