Oud-president Ben Ali veroordeeld tot 35 jaar

Op 30 juni zal de rechtbank uitspraak doen over vermeend wapen- en drugsbezit.

De rechtbank in de Tunesische hoofdstad Tunis heeft voormalig president Zine al-Abidine Ben Ali en zijn vrouw tot 35 jaar cel veroordeeld voor diefstal en onrechtmatig bezit van grote sommen geld en juwelen. Ben Ali en zijn vrouw verblijven nog steeds in Saoedi-Arabië. Het tweetal werd bovendien een boete van ruim 45 miljoen euro opgelegd.

Gisteren begon de behandeling van een langdurige reeks van strafzaken tegen de in januari gevluchte Ben Ali. Hij ontkende alle aanklachten. Twee hoofddossiers gaan over de ontdekking van wapens en drugs in het presidentiële paleis in Carthago, en de vondst van 27 miljoen dollar in contacten in een paleis van Ben Ali in Sidi Bou Saïd, een voorstad van Tunis. Andere onderzoeken gaan over moord, machtsmisbruik, witwassen van illegaal verkregen geld, clandestiene handel in archeologische voorwerpen, en samenzwering tegen de staat. De wapens en juwelen die bij hem thuis zijn aangetroffen waren cadeaus van bevriende staatshoofden en internationale relaties, terwijl gevonden drugs en geldbedragen in zijn huis neergelegd zouden zijn als onderdeel van een complot tegen hem.

In een verklaring liet Ben Ali weten dat hij nog steeds de rechtmatige president is van Tunesië. Hij ontkent dat hij zijn veiligheidstroepen opdroeg op anti-regeringsbetogers te schieten. Ben Ali zou ermee hebben ingestemd om voor zijn veiligheid naar Saoedi-Arabië te vliegen, om daarna snel weer terug te keren naar Tunesië. Volgens Ben Ali is hij door de bemanning achtergelaten toen het vliegtuig weer terugvloog naar Tunesië. Hij zou „nooit afstand gedaan hebben van het Tunesische presidentschap en beweringen dat hij het land ontvlucht zou zijn, zijn onwaar.” (Reuters, AFP)