Nokia N9: de smartphone met nul knoppen

Met de N9, een Nokia smartphone met het nieuwe Meego-besturingssysteem, hopen de Finnen een extreem moeilijk jaar te overbruggen in afwachting van de eerste Nokia’s met Windows Phone 7. De bestaande Symbian modellen krijgen binnenkort bovendien een update. De iPhone zorgde voor een telefoonrevolutie door multitouchbesturing te combineren met slechts één knop – de home

Met de N9, een Nokia smartphone met het nieuwe Meego-besturingssysteem, hopen de Finnen een extreem moeilijk jaar te overbruggen in afwachting van de eerste Nokia’s met Windows Phone 7. De bestaande Symbian modellen krijgen binnenkort bovendien een update.

De iPhone zorgde voor een telefoonrevolutie door multitouchbesturing te combineren met slechts één knop - de home button. Nokia gaat met de N9 nog een stapje verder: je hoeft helemaal geen knoppen meer aan te raken om het besturingssysteem MeeGo te bedienen. Alles gaat door te vegen (‘swipen’) vanaf de rand van het scherm. Het is de eerste telefoon zonder knoppen - aan de voorkant dan.

MeeGo laat zich het beste uitleggen met dit filmpje:

De demo op deze site is wat vlotter van toon.
Het trucje om de rand van het scherm te gebruiken als een alternatieve knop wordt ook toegepast in de BlackBerry Playbook tablet. De N9  (3,9 inch scherm, 8 MP camera, Carl Zeiss lens, microsim, 16 tot 64 GB geheugen, richtprijs tot 630 euro) ziet er in ieder geval

een stuk gelikter uit dan wat Nokia de afgelopen jaren gepresenteerd heeft aan Symbian-toestellen. Het MeeGo 1.2 besturingssysteem kwam voort uit Maemo (Nokia’s eigen project) en een samenwerking met Intel. Maar door interne strubbelingen (onder meer onduidelijkheid over de planning van Symbian 3 en 4) liep MeeGo te veel vertraging op om de concurrentie met Google en Android eerder aan te kunnen.

MeeGo lijkt, ook al zijn de eerste reacties op de interface positief, niet meer dan een experiment. Nokia koos voor een samenwerking met Microsoft en gaat Symbian op de lange termijn niet meer gebruiken. De komende vijf jaar blijft dit OS echter nog wel ondersteund en wordt het ook vernieuwd. Zo komt er in juli een update (‘Symbian Anna‘) waardoor bijvoorbeeld op de N8 eindelijk een qwerty-toetsenbord krijgt als je het toestel rechtop houdt. Tot nu toe zie je daar nu nog een alfanumeriek scherm - om maar aan te geven hoe moeizaam Symbian met zijn tijd meegaat. De N9 heeft wel gewoon een qwerty-toetsenbord, overigens.

Nokia-fans lijken te spreken over de N9 nieuwe toestel, maar ze maken zich zorgen over de status van MeeGo. De nieuwe Nokia-topman Stephen Elop wil de aandacht concentreren op één ecosysteem en dat is Windows Phone 7 van Microsoft. Van die toestellen zijn de eerste interne demo’s al gegeven. Vooruitlopend daarop is het Ovi-merk inmiddels al geschrapt.

“There is one question that’s still in the back of my mind… “This phone looks good, too good. People are going to have the option of WP7 or Meego, most will probably choose Meego. So the question is, how will Elop try to kill the N9?”

Lees hier meer commentaar van Nokia-fans op het nieuwe toestel.

 

De volledige specificaties van de N9:

Networks: Pentaband WCDMA 850, 900, 1900, 1700, 2100, Quad band GSM/EDGE 850, 900, 1800, 1900

Speed: HSDPA Cat10: 14.4Mbps, HSUPA: Cat6 5.76Mbps

Display: 3.9” WVGA (854×480) AMOLED display with curved Gorilla glass, no air gap, anti-glare polarizer

OS: MeeGo 1.2 Harmattan

Memory: 1024MB RAM, 16GB/64GB storage

Camera: 8Mpix auto-focus Carl Zeiss, wide-angle lens, 2x LED flash, Video capturing MPEG-4 SP 720p @ 30fps, 2nd camera for video calls

Size / Weight: 116.45 mm x 61.2 mm x 7.6–12.1 mm (L x W x T) / 76 cm3/ 135 g

Connectivity: BT 2.1, GPS, A-GPS, WLAN 802.11abgn, NFC, 3.5mm AV connector, micro USB connector, USB charging

Processor: ARM Cortex-A8 OMAP3630 1 Ghz, PowerVR SGX530

Audio: MP3 player, Audio jack: 3.5mm, Supported codecs: mp3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, FLAC.

Battery: 1450 mAh

Operating Times

Talk time: (GSM/WCDMA) up to 11 h / up to 7 hours

Standby time: Up to 450 hours (WCDMA), up to 380 hours (GSM)

Video playback (720P): up to 4.5 hours

Music playback: up to 50 hours

 

 

 

    • Marc Hijink