‘Nog dit jaar tienduizend Amerikanen weg uit Afghanistan’

Amerikaanse militairen tegen de zonsondergang in Afghanistan. Dit jaar haalt Obama tienduizend van de honderdduizend gestationeerde militairen terug, volgens bronnen bij het Pentagon.
Amerikaanse militairen tegen de zonsondergang in Afghanistan. Dit jaar haalt Obama tienduizend van de honderdduizend gestationeerde militairen terug, volgens bronnen bij het Pentagon. Foto AFP / Ted Aljibe

Dit jaar halen de VS waarschijnlijk tienduizend militairen terug uit Afghanistan. De helft daarvan keert deze zomer terug, de andere helft in december. Morgenavond maakt Obama zijn plannen voor de terugtrekking bekend.

De nu genoemde getallen zijn op basis van bronnen bij het Pentagon, tegenover persbureau AP. Het terughalen van de tienduizend militairen is onderdeel van een plan om alle 30.000 militairen die onder Obama’s bewind in december 2009 naar Afghanistan vertrokken, terug te halen. De troepen die niet dit jaar naar huis gaan - de overgebleven 20.000 - komen terug voor het eind van 2012, meldde CNN eerder vandaag.

Voorafgaand aan de toespraak van Obama van morgenavond (20:00 lokale tijd) bespreekt hij de strategie in Afghanistan met zijn minister van defensie Robert Gates en minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

In totaal zijn momenteel ongeveer 100.000 Amerikaanse militairen gestationeerd in Afghanistan, ongeveer drie keer zoveel als voordat Obama president werd. Bij zijn beslissing in december 2009 om 30.000 extra militairen naar het land te sturen om de strijd met de Talibaan aan te kunnen, beloofde hij in juli 2011 te beginnen met het terughalen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Afghaanse troepen de volledige verantwoording voor de veiligheid in hun land in 2014 op zich nemen.