Nieuwe miss USA gelooft in evolutietheorie

De 21-jarige Alyssa Campanella, die zondagavond werd uitgeroepen tot Miss USA, noemt zichzelf een ‘science geek’. De nieuwe Miss Amerika ‘gelooft’ in evolutie en in de oerknal.

Dat blijkt uit een serie interviewfragmenten die voorafgaand aan de verkiezing op YouTube zijn gezet door de organisatie. Van elke kandidaat is een filmpje gemaakt waarin zij een aantal vragen beantwoordt, waaronder: „Moet evolutie worden onderwezen op scholen?” Over deze vraag wordt in de Verenigde Staten een heftig debat gevoerd, omdat veel Amerikanen vinden dat alleen het scheppingsverhaal onderwezen mag worden.

Een gebruiker van YouTube heeft alle antwoorden op de vraag over evolutie gemonteerd tot een film van een kwartier. Bijna alle dames vinden dat evolutie op school hoort. Alleen de missen uit Alabama en Kentucky vinden van niet. De rest van het gezelschap doet zijn best veilige antwoorden te geven die niemand voor het hoofd stoten. „Kinderen moeten beide kanten van het verhaal leren kennen” is een veelgehoorde variant, net als „Mensen moeten voor zichzelf kunnen beslissen” en „Op school moet je álles leren, dus ook de evolutietheorie”. Miss Utah zegt met zoveel woorden: „Wat ik ook zeg, er neemt altijd wel iemand aanstoot aan.”

Sommigen kiezen de kant van de wetenschap. Zoals miss New Mexico („Science is a huge thing that we need to continue to enrich our schools with.”) en Miss Washington („We should know the facts as to how the world evolves because it does.”) en vooral aan Miss Vermont, die weet dat bacteriën resistent kunnen worden tegen antibiotica en dat dat een voorbeeld is van evolutie.

Of de houding tegenover wetenschap de doorslag heeft gegeven voor de jury kan niet zomaar worden geconcludeerd. Tweede werd Miss Tennessee, een van de vijf dames die hardop durven zeggen dat ze níet geloven in evolutie.

Het filmpje over de missen en de evolutie is te zien via www. nrc.nl/bekijks