Na morgen staat de teller op acht

Van fraudegevoeligheid tot hogere kosten: gesprekstof genoeg over de ov-chipkaart.

Moties om de strippenkaart te behouden, haalden het niet.

Het is dat het zijn portefeuille is, maar D66-Kamerlid Kees Verhoeven had zijn tijd liever nuttiger besteed. Morgen schuift hij alwéér aan voor een debat over de ov-chipkaart. Verhoeven: „Het achtste debat in negen maanden over het al dan niet invoeren van de ov-chipkaart. Terwijl dat besluit allang genomen is.” Waarom zoveel debatten over één onderwerp? Waar gingen ze over? En wat leverden ze op?

1 6 oktober 2010 Toenmalig minister Camiel Eurlings (CDA) maakt bekend wie de voorzitter wordt van een onafhankelijke commissie die problemen met de ov-chipkaart in beeld moet brengen. Ook zegt Eurlings dat de strippenkaart in Oost-Nederland wat langer geldig blijft dan gepland. Provincies en vervoersbedrijven bepalen wanneer de ov-chipkaart verplicht wordt, de minister mag alleen bepalen wanneer de strippenkaart ergens wordt afgeschaft.

2 27 januari 2011 De vraag of de ov-chipkaart vanaf 3 februari in Zuid-Holland verplicht moeten worden gesteld. Een paar dagen eerder werd duidelijk dat de kaart gemakkelijk te kraken is. „Op basis van de waan van de dag wordt teruggekomen op genomen besluiten”, zegt Kees Verhoeven. „Omdat fraude is gepleegd, een kortingsregeling voor ouderen is gesneuveld, of omdat iemand een leuk idee heeft.”

3 27 januari 2011Kamerfracties dienen moties in om de strippenkaart te behouden. Die halen het niet. Wel wordt de invoering in Zuid-Holland uitgesteld. De fraude blijkt later mee te vallen. „Je moet nuchter met de invoering van de ov-chipkaart omgaan”, zegt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. „Het systeem functioneert goed, reizigers zijn tevreden. Breng eerst iedereen aan de ov-chipkaart, begin daarna aan de verbeteringen.”

4 17 maart 2011Over de vermeende hogere kosten waar reizigers mee te maken krijgen bij het gebruik van de ov-chipkaart. „Het is voor sommige mensen lastig en eng om van het papieren kaartje over te stappen op de ov-chipkaart”, zegt Charlie Aptroot. „Partijen maken gebruik van die angst.”

5 14 april 2011Een aantal moties om twee systemen, de ov-chipkaart en de strippenkaart, naast elkaar in stand te houden. Kees Verhoeven: „De Kamer is heel bang om de eerste stap te zetten. Je moet durven, een beetje lef tonen.”

6 28 april 2011 Spoeddebat over de invoering van de ov-chipkaart in Zuid-Holland. Geen nieuwe ontwikkelingen. „Aangevraagd door de PVV en gesteund door de SP, om weer eens hun pleidooi voor het behoud van de strippenkaart te behouden”, zegt Verhoeven. „Voor de bühne”, zegt Aptroot.

7 14 juni 2011 Opnieuw een debat over het voorlopig behouden van de strippenkaart, ditmaal in zeven provincies die 30 juni en 7 juli willen overgaan op de chipkaart. Een meerderheid van de Kamer wil een rapport van de onafhankelijke commissie afwachten, maar dat komt niet voor de zomer.

8 22 juni 2011 PvdA en GroenLinks eisen op vijf punten verbeteringen van de ov-chipkaart voordat ze akkoord gaan met afschaffing van de strippenkaart.

Totale kosten tot nu toe: 13 uur debat, plus een schadeclaim van de provincie Zuid-Holland van 700.000 euro vanwege uitstel van de invoering. Plus mogelijke claims van zeven andere provincies, als daar de invoering ook wordt uitgesteld. Totale opbrengsten: niets. De invoering van de ov-chipkaart is niet tegen te houden.

    • Oscar Vermeer