Mexicaanse kust maakt zich op voor orkaan Beatriz

People stand next to a car swept out to the shore after high waves caused by the approach of Tropical Storm Beatriz broke inland in Acapulco June 20, 2011. Tropical Storm Beatriz drenched parts of Mexico's Pacific coast with heavy rains on Monday and has strengthened into a hurricane, the U.S. National Hurricane Center said. The smoke in the air are from stands selling food in the area. REUTERS/Stringer (MEXICO - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY TRAVEL) Een auto is door hoge golven in het water terecht gekomen in Acapulco. Foto Reuters

De orkaan Beatriz is op weg naar de Mexicaanse Pacifische kust, waar toeristengebieden en havens in paraatheid worden gebracht. Verwacht wordt dat de regio met hevige regen en overstromingen te maken gaat krijgen.

Waarschuwingen zijn uitgevaardigd voor onder meer het toeristenoord Zihuatenejo en de drukke havens van Manzanillo en Lazaro Cardenas, meldt het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum volgens persbureau Reuters. In Manzanillo is de regen al zeer hevig en schudden gebouwen door de sterke wind. De Mexicaanse televisie laat beelden zien uit Acapulco, waar auto’s de zee in worden gesleurd door hoge golven.

Auto's zijn de oceaan ingesleurd bij de kustplaats Acapulco. Foto ReutersAuto's zijn de oceaan ingesleurd bij de kustplaats Acapulco. Foto Reuters

Volgens de Mexicaanse regering moet men zich in de kustprovincies Guerrero, Michoacan, Colima en Jalisco voorbereiden op golven van drie tot vier meter en meer dan 150 milimeter regen.

Beatriz is de tweede orkaan van het seizoen aan de kant van de Grote Oceaan, na Adrian eerder deze maand. Die storm liet geen schade achter. De verwachting is dat ook aan de Atlantische kant nog flinke stormen zullen ontstaan. Sommigen verwachten zeker vijf grote orkanen.

    • Peter van der Ploeg