Meerderheid Kamer wil strengere eisen aan cookies

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil strengere eisen aan ‘cookies’ die tracken wat je online doet. Een voorstel van de PvdA en PVV voor strengere eisen lijkt vanmiddag tijdens een discussie in de Tweede Kamer over de Telecomwet voldoende steun te krijgen.

Met cookies, kleine tekstbestandjes die automatisch op je computer geplaatst worden, wordt het surfgedrag van internetgebruikers vastgelegd. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van gerichte reclame.

In het wetsvoorstel van minister Verhagen staat geen verbod op third party cookies: de privacy zou te beschermen zijn via de browser en zelfregulering van de internetbranche.  De PvdA en PVV kwamen echter met een wijzigingsvoorstel. Deze partijen vinden dat cookies alleen geplaatst mogen worden met ondubbelzinnige toestemming van de gebruikers, wat het CBP ook adviseerde.

Na de SP heeft ook D66 zich achter dit voorstel geplaatst, meldt NU.nl. Eerder twijfelde deze partij nog over het voorstel.

Update: 16.43 uur: Zoals verwacht kreeg het voorstel een meerderheid. De indieners gaan er vanuit dat de toestemming slechts eenmalig gegeven hoeft te worden en niet bij elke handeling opnieuw. Of deze toestemming straks per website of per cookie gevraagd moet worden is vooralsnog onduidelijk.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal van technologieredacteur Marc Hijink over hoe de levendige reclamehandel achter websites bloeit. Het artikel valt vanaf 16.00 uur te lezen in de digitale editie.

    • David Haakman